08 sept. 2023 | 11:25

Microsoft lovită de Uniunea Europeană: ce se întâmplă cu browserul Edge

ACTUALITATE
Microsoft lovită de Uniunea Europeană: ce se întâmplă cu browserul Edge

Legătura dintre widget-uri și bara de căutare poate fi complet detașată de Edge în cele mai recente versiuni Windows pentru UE.

Utilizatorii Windows din UE ar putea fi în sfârșit și complet eliberați de browserul Microsoft Edge. Potrivit The Verge, Edge poate fi abandonat în întregime ca browser implicit pentru toate operațiunile din cele mai recente versiuni de dezvoltare ale Windows 11. Cel puțin, poate fi pentru versiunile configurate pentru țările UE.

A fost întotdeauna posibil să instalați orice browser doriți pe Windows, desigur. Dar cu Windows 10, Microsoft a devenit un pic mai puternic în promovarea propriului browser Edge. În practică, asta însemna că Edge apărea ori de câte ori apăsați hyperlinkuri în widget-uri sau în căutările din meniul Start, indiferent de browserul configurat ca implicit.

Acest lucru s-a aplicat la versiunile de vânzare cu amănuntul existente ale Windows 11. Cu toate acestea, notele de lansare pentru versiunile pentru dezvoltatori indică acum o schimbare a politicii care ar face ca versiunile Windows 11 pentru teritoriile UE să respecte configurația implicită a browserului pentru toate acțiunile, inclusiv linkurile pentru rezultatele căutării widget și meniul Start. .

„În Spațiul Economic European (SEE), componentele sistemului Windows folosesc browserul implicit pentru a deschide linkuri”, se spune în nota. Deci, strict vorbind, modificarea s-ar aplica SEE, care este un supraset pur economic al UE și conține trei țări care nu sunt membre cu drepturi depline ale UE, mai degrabă decât UE. Dar oricum, rezultatul net ar fi că puteți evita complet utilizarea Edge.

O lege benefică

The Verge a întrebat Microsoft de ce modificarea se aplică numai teritoriilor UE/SEE, dar Microsoft aparent a refuzat să comenteze. Schimbarea este probabil legată de dificultățile în curs de desfășurare ale Microsoft în UE, care implică investigații anti-trust privind combinarea de către Microsoft a software-ului Teams și Office cu Windows.

UE are o experiență de a renunța la orice astfel de practici pe care le consideră anticoncurențiale. Deci, aceasta ar putea fi Microsoft fie care se îndreaptă către o provocare specifică privind implementarea Edge în Windows, deoarece Legea UE privind piețele digitale intră în vigoare în martie 2024 și înăsprește reglementările antitrust. Sau ar putea fi doar Microsoft care încearcă să evite orice șansă de litigiu viitor, chiar dacă o plângere nu a fost de fapt depusă și noua legislație nu dictează în mod explicit o schimbare.

În orice caz, dacă Microsoft implementează această modificare pentru viitoarele versiuni complete ale Windows 11 în UE, va face doar utilizarea forțată a Edge, cel puțin pentru unele operațiuni, pentru versiunile Windows non-UE să pară și mai vizibile și mai flagrante.

Desigur, autoritățile din țări precum SUA și Marea Britanie au puterea de a dicta ca Windows să respecte pe deplin setările implicite ale browserului. În SUA, autoritățile antitrust au tendința de a înclina balanța reglementărilor mai mult spre afaceri decât spre consumator, comparativ cu UE.

În ceea ce privește Regatul Unit, tranșe semnificative ale reglementărilor UE rămân în vigoare, în ciuda ieșirii Marii Britanii din blocul politic. Dar când vine vorba de noile reglementări, ei bine, guvernul Regatului Unit nu pare să facă mare lucru, fie că asta se datorează fricii de a fi văzut că face ceva asemănător cu UE, o agendă mai pro-business sau doar o agendă generală. paralizie disfuncțională.

Oricum, dacă această nouă abordare a implementării browserului implicit în versiunile UE ale Windows 11 devine oficială, ne îndoim că o vom vedea în SUA sau Marea Britanie.