05 mart. 2023 | 10:14

Metoda banală găsită de un român prin care și-ar fi luat apartament fără rate. „E atât de simplu”

CHESTII
Metoda banală găsită de un român prin care și-ar fi luat apartament fără rate. „E atât de simplu”

Românii se pot lăuda că se află în țara în care numără cei mai mulți proprietari. Dacă unii apelează la serviciile bancare, alții aleg o altă metodă prin care să își cumpere un apartament, fără a fi nevoiți să achite rate lunare la bancă.

În trecutul recent, tot mai mulți români apelau la bănci atunci când venea vorba despre achiziția unei locuințe. Din cauza creșterii dobânzilor, tot mai puțini se gândesc acum să facă un împrumut bancar, mai ales că unii proprietari au ajuns să plătească o rată dublă la bancă.

În timp ce unii români abia fac față ratelor la bancă, aceștia caută soluții viabile în mediul online. În cadrul platformei Reddit, unde sunt lansate diverse discuții pe baza unor subiecte variate, a fost lansat și subiectul cu privire la ratele bancare, credite care devin din ce în ce mai mari și achiziționarea unui imobil.

Subiectul respectiv a avut startul din partea unui bărbat din București în care a publicat plățile efectuate la sfârșitul anului 2021 și al anului 2022, pentru o comparație cât mai clară. Din cele scrise, reiese faptul că la sfârșitul lui 2021, rata lunară la bancă era de 1.302 lei, în timp ce un an mai târziu, aceasta a ajuns la 2.076 de lei.

Bărbatul în cauză a mai adăugat că, poate ideea de a-și cumpăra propria locuință, nu a fost o decizie tocmai bună. Reacțiile internauților au fost variate, însă printre acestea a scris un utilizator care dădea un sfat celorlalți participanți la discuție pentru a putea cumpăra o locuință fără a împrumuta bani de la bancă.

Metodă prin care să economisești pentru un apartament

Potrivit acestuia, primul pas constă în a pune deoparte lunar o sumă de bani. Cel de-al doilea pas este reprezentat de tranferul banilor însă în momentul încasării salariului și nu la sfârșit de lună, iar cel de-al treilea pas conține ideea de a trăi cu restul banilor rămași.

Tot acesta a mai spus că atunci când a luat decizia de a economisi pe cont propriu, salariul său era de 1.500 de euro, astfel că 1.000 de euro îi economisea, iar cu restul trăia, la care se mai adăuga și salariul soției. Salariul a crescut ulterior și datorită vechimii acumulate, ajungând la a pune deoparte lunar suma de 2.000 de euro.

„Cheia este să transferi banii ăștia în contul de economii când vine salariul. E atât de simplu. Dacă nu faci asta, o să fii tentat să cumperi orice, că vezi banii în cont. Dacă nu îi vezi, tentația se mai domolește. Știu că sfatul ăsta nu e pentru toată lumea, că sunt oameni care…Da, ok, bine. Nu toți au, nu toți pot, nu toți vor. Unora le e mai bine cu credite”,  a scris bărbatul pe platformă.

Bărbatul nu a scăpat fără „sancțiuni” din partea unor utilizatori care îi menționau că foarte mulți oameni abia trăiesc din salariile mici, astfel că nu se poate discuta despre economii.