10 ian. 2023 | 13:25

Meta își schimbă politica: inteligența artificială îți servește reclamele de care nu poți să scapi, de acum

ACTUALITATE
Meta își schimbă politica: inteligența artificială îți servește reclamele de care nu poți să scapi, de acum

Compania a promis sistemul ca parte a unui acord.

Meta își acționează în temeiul jurământului său de a reduce discriminarea reclamelor prin tehnologie. Compania lansează un sistem de reducere a variațiilor (VRS) în SUA care asigură că publicul real pentru o reclamă se potrivește mai strâns cu publicul țintă eligibil – adică nu ar trebui să se încline în mod nedrept către anumite grupuri culturale. Odată ce un număr suficient de oameni au văzut un anunț, un sistem de învățare automată compară datele demografice agregate ale spectatorilor cu cele pe care marketerii intenționau să le ajungă. Apoi modifică valoarea licitației anunțului (adică probabilitatea de a vedea anunțul) pentru a-l afișa mai mult sau mai puțin des anumitor grupuri.

VRS continuă să funcționeze pe parcursul difuzării reclamelor. Și da, Meta este conștientă de potențialele probleme de confidențialitate. Subliniază că sistemul nu poate vedea vârsta, sexul sau etnia estimată a unui individ. Tehnologia de confidențialitate diferențială introduce, de asemenea, „zgomot” care împiedică AI să învețe informații demografice individuale în timp.

Metoda anti-discriminare se va aplica inițial anunțurilor de locuințe care au determinat soluționarea. VRS va ajunge la anunțurile de credit și angajare în SUA în anul următor, spune Meta.

Un sistem nou

Funcția vine după mai bine de un an de muncă alături de Departamentul de Justiție și de Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană. Meta (pe atunci Facebook) a fost acuzată în 2019 că a permis discriminarea în reclamele pentru locuințe, permițând agenților de publicitate să excludă anumite categorii demografice, inclusiv cele protejate de Legea privind locuința echitabilă. Într-un acord din iunie 2022, gigantul rețelelor sociale a declarat că va implementa atât VRS, dar și că va abandona instrumentul „Special Ad Audience” al cărui algoritm ar fi condus la discriminare.

Meta a limitat deja direcționarea anunțurilor în 2019, ca răspuns la un alt proces.

Meta nu este singurul care încearcă să limiteze reclamele discriminatorii. Google le-a interzis agenților de publicitate să vizeze anunțurile de credit, locuințe și locuri de muncă începând cu 2020.

Cu toate acestea, tehnologia folosită pentru a combate această discriminare este relativ nouă. Nu va fi surprinzător dacă alte servicii de internet implementează propriile sisteme asemănătoare VRS, atâta timp cât AI-ul lui Meta se dovedește eficient.