10 mart. 2023 | 08:30

Mesajul momentului de la BNR pentru toți românii, ”e cea mai bună ocazie”: totul vine de la Bruxelles, banii din PNRR

ACTUALITATE
Mesajul momentului de la BNR pentru toți românii, ”e cea mai bună ocazie”: totul vine de la Bruxelles, banii din PNRR

Autoritățile române au mari șanse să saboteze viitorul României prin nerespectarea jaloanelor din PNRR asumate în fața Bruxelles-ului, dar dacă totul merge bine, oficialii BNR sunt optimiști că urmează cea mai bună perioadă de dezvoltare a țării noastre, una care va avea loc pe bază de fonduri europene.

Forțați de circumstanțele din pandemie să creeze un Plan Național de Redresare și Reziliență cât mai bine pus la punct, pentru a aduce în țară zeci de miliarde de euro sub formă de finanțare de proiecte, membri Guvernului de la acea vreme, în frunte cu PNL și USR, au creat ”cel mai bun program pe care l-a avut România”, după cum a atras atenția economistul șef al Băncii Naționale a Românii, Valentin Lazea.

Planul Național de Redresare și Reziliență, salvarea României: care este explicația

„La ce putem în mod realist spera vizavi de programul de ţară? Cel mai bun program de ţară pe care îl avem este PNRR-ul, că ne place, că nu ne place (…) ăla este, ăla îl avem, e cu bani, e stabilit, e cea mai bună ocazie să îl implementăm”, a explicat Valentin Lazea.

Pentru a ajunge la această concluzie surprinzător de optimistă, expertul a atras atenția asupra criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească un plan de țară.„Să aibă în vedere toţi cei trei factori care contribuie la PIB-ul potenţial, respectiv capital, forţă de muncă, productivitate. Să fie bugetate corespunzător toate măsurile cuprinse în acea strategie. Să nu afecteze echilibrele macroeconomice fiscal şi monetar odată cu implementarea măsurilor.

Să presupună o îmbinare a celor trei politici: fiscală, monetară, de reforme structurale. Să depăşească orizontul termenului scurt, mergând spre termen mediu şi lung – şi să implice un efort coordonat al tuturor ministerelor şi agenţiilor statului, cu iniţiativele sectorului privat.”, a ținut să afirme oficialul BNR.

În mod previzibil, acesta este departe de a fi primul program de țară din ultimele decenii, dar sub presiunea Bruxelles-ului, ar putea fi primul care este și materializat, dacă nu ne sabotează câțiva miniștrii din coaliția PSD-PNL-UDMR, dacă nu sunt ținute pensiile speciale cu dinții și alte câteva detalii.

„De ce au eşuat, cel puţin cele pe care le ştiu eu, programele de ţară elaborate de autorităţile române? Prima este cea pe care aţi spus-o deja, măsuri nebugetate.

De fapt, în 2016, Banca Mondială a descoperit 365 de programe elaborate de autorităţile române, zăcând prin diverse sertare, din care circa două treimi nu aveau prevăzut niciun buget. Deci, aşa se fac la noi planurile de ţară. Dar, există şi cealaltă treime, o sută şi ceva de programe, care aveau buget.

Un al doilea motiv este contextul electoral cvasi-permanent. Dau exemplul strategiei acesteia, România competitivă, elaborat în anul 2016, sub egida Guvernului şi Academiei Române, deci nu era făcută de un grup de oameni binevoitori sau aşa mai departe, sub egida Guvernului şi Academiei Române, cu măsuri clar identificate şi bugetate, dar rapid abandonată din cauza contextului electoral al acelui an”, a mai spus Valentin Lazea.

Având în vedere că există banii pentru aceste proiecte incluse în PNRR, șansele sunt să se și materializeze.

„Deci, dacă un proiect nu vine cu punguţa de bani ataşată în spatele lui, nu este interesant. Nimeni nu se gândeşte că, făcându-şi treaba bine şi nu pentru bani, face o economie de timp şi de nervi pentru sine şi pentru toţi concetăţenii săi.

Şi, al patrulea motiv, viziunea prevalentă pe termen scurt şi foarte scurt, în sensul că, întotdeauna, dintr-un plan de ţară se iau şi se execută primele măsurile cele mai uşoare şi cele mai populare şi cele mai uşor de făcut – ‘cherry picking’, cum zic englezii, deci culegi cireşele care stau cel mai aproape de pământ, iar cele mai grele şi mai cu efect pe termen lung sunt lăsate pentru mai târziu”, a concluzionat Lazea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele