Mesajul dimineții de la Casa de Pensii pentru pensionarii din România: așa înțelegi cât de săraci sunt cei mai vulnerabili dintre români
În România, dacă nu era evident după dezbaterile din ultimele luni, există foarte multe tipuri de pensionari, iar procentual, cei mai mulți dintre ei duc o viață incredibil de grea. În acest context, Casa Națională de Pensii Publice a oferit cel mai recent set de statistici referitoare la realitatea din piață pensiilor românești.
Indemnizația socială pentru pensionari este cea mai mică sumă de bani pe care, în fiecare lună, autoritățile române o oferă celei mai vulnerabile categori din România. La nivel național, în cazul pensionarilor din sistemul public, aceasta are o valoare de 427 de lei, iar în România, nu mai puțin de 1.142.157 de persoane au primit acești bani în mai 2023, după vârsta pensionării. Dintre aceştia, 1.031.708 erau pensionari din sistemul public, iar 110.449 erau pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
Unde sunt cei mai săraci pensionari din România
Având în vedere populația foarte numeroasă din București, cei mai mulți beneficiari ai indemnizației sociale se află în capitală – 48.351. Dincolo de acest oraș însă, județul Suceava este pe poziția a doua – 41.952 de persoane, Dolj – 37.624 și Iași (37.028). În ceea ce privește valoarea efectivă a indemnizației, aceasta variază infim de la un oraș la altul, avem 493 de lei în Bistrița Năsăud, 491 de lei în Maramureș și 475 de lei în Cluj.
În cea mai gravă situație se află pensionarii agricultori. În cazul lor, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 302 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (435 lei) şi Gorj (391 lei) şi în sectorul 5 din Bucureşti (391 lei). Și aici, cei mai mulți beneficiari sunt în Moldova, avem pensionari agricultori în în judeţele Iaşi (7.613 persoane), urmat de Botoşani (7.238) şi Dolj (7.134).
Este important de reținut că românii listați mai sus nu sunt nevoiți să trăiască din acei bani, dar nici nu sunt departe. Conform CNPP, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.