Mesajul de la Guvern pentru pensionarii români, se schimbă legea: ”E exclus să câștigi mai mult la pensie”
Autoritățile de București se află sub o presiune deosebită în a găsi o soluție pentru reforma pensiilor. Acesta este un jalon foarte important din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar țara noastră riscă să piardă sume de bani semnificative, dacă nu se conformează.
Cele mai recent detalii pe marginea pensiilor speciale, cele care ar trebui să dispară complet până la 31 martie 2023, în doar două săptămâni, au fost făcute de Marcel Ciolacu într-o intervenție la Digi 24. Soluția pe care o are acum în vedere pentru a diminua acele pensii este supraimpozitarea cu scopul corecției ”exceselor legii”. Nu de alta, dar sumele pe care mii de români le primesc după vârsta pensionării nu au absolut nicio legătură cu salariu din perioada de activitate.
Lovitura pentru pensiile speciale, inevitabilă
„Nu poți, nu există niciunde în lume, să câștigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. Nu poți să fii magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu.
Vom veni, vom face modificările necesare. E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate. Trebuie să găsim cum să impozităm aceste excese ale legii. Vom veni cu tot acest calup. Vom face un grup de lucru, integratorul e ministrul care răspunde, domnul Marius Budăi, iar într-o anumită perioadă de timp vom închide acest capitol, dar nu încercând să câștigăm voturi. Venim cu o lege constituțională, clară pe care o pot înțelege românii”, a transmis Ciolacu.
În opinia liderului PSD, cea mai bună soluție ar fi raportarea pensiilor la venitul președintelui României. Mențiunea a fost făcută pentru că surprinzător de mulți magistrați au, din poziția de pensionari, cu mult peste cât câștigă șeful statului în fiecare lună.
„Bugetarul numărul 1 din România e președintele României. Noi nu ne-am mai raportat la nimic. Te raportezi de la el și de acolo vii cu grila. Vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. Dacă ai o pensie mai mare decât ai avut salariul poți veni cu un impozit pe acea diferență”, a mai spus social-democratul.
Pentru că trebuia găsit și un vinovat pentru presiunea pe guvernanți legată de eliminarea pensiilor speciale, de preferat cineva care nu este din coaliție, Ciolacu a pus ținta pe fostul ministru USR Ghinea.
„Uitați ce se întâmplă în Franța. Este în PNRR trecut un anumit jalon. Noi nu cunoaștem toate detaliile, presupun că ministrul Muncii va trebui să vină cu explicații. Am văzut că fostul ministru nu știe ce e trecut în PNRR, nu cred că trebuie să ajungem la astfel de discuții.
Trebuie să existe o corelare între vârsta de pensionare și speranța de viață. În anumite state din Europa avem o speranță de viață mai redusă, nu poți aplica în România reguli cum sunt aplicate în Franța. Sunt ferm convins că cu răbdare, așa cum am făcut și până acum, rezolvăm. Dacă nu vii cu anumite lucruri de bun simț, se ajunge și la crize sociale, pentru că oamenii se simt nedreptățiți. Prioritatea noastră e să creștem nivelul de trai, să creștem speranța de viață”, a declarat președintele Camerei Deputaților. Un lucru este însă sigur, în PNRR se menționează clar faptul că trebuie egalate vârstele de pensionare la bărbați și femei.