08 apr. 2023 | 20:58

Merită să stai în chirie, sau să-ți faci rată la casă? Ce trebuie să știe românii, cifre exacte

ACTUALITATE
Merită să stai în chirie, sau să-ți faci rată la casă? Ce trebuie să știe românii, cifre exacte

Românii au un simț al proprietății extrem de bine dezvoltat, iar pe zona de imobiliare se resimte cel mai puternic, dacă ținem cont că avem printre cele mai ridicate procente de proprietari de case din Uniunea Europeană.

Singura problemă constă în faptul că vremurile pe care le trăim ne pun serios pe gânduri și ne determină să ne reașezăm opțiunile și prioritățile în viață.

Pe fondul inflației scăpate de sub control, al crizei costului vieții, al dobânzilor uriașe, mulți români încep să prefere chiria în detrimentul creditelor ipotecare, iar cifrele furnizate de analizele de specialitate ne arată că este chiar convenabil să stai în chirie, cel puțin o perioadă de timp, până când apele se calmează în sectorul bancar, iar banii se vor ieftini din nou.

„În luna martie s-au înregistrat scăderi ale prețurilor chiriilor în majoritatea sectoarelor din capitală, în general la apartamentele de trei și patru camere. De asemenea, cea mai mare creștere a prețului mediu se observă la apartamentele cu patru camere din sectorul 6, unde prețurile au crescut cu 10%, iar cea mai mare scădere se înregistrează tot la cele cu patru camere, în sectorul 2 (-8%).

Astfel, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 266 de euro (în sectorul 5) și 380 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 400 de euro (sectorul 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (în sectoarele 4 și 6) și 850 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 550 de euro (sectorul 6) și 1900 de euro (sectorul 1)”, arată o analiză Storia.ro.

Nu e cazul să mergi la bancă să ceri un împrumut. Mai bine închiriezi un apartament

Prin urmare, în timp ce costul ratelor la bancă este în creștere pentru românii care s-au împrumutat, de exemplu, prin programul Noua Casă sau Prima Casă, în cazul chiriilor, în general, se resimte o scădere de preț.

„În luna martie, prețurile chiriilor din cele mai mari orașe din țară s-au menținut în general constante, comparativ cu luna anterioară. Cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul apartamentelor de trei camere din Cluj-Napoca, unde prețul mediu solicitat este cu aproximativ 8% mai mic, dar și în Arad, în cazul garsonierelor, unde prețul mediu a scăzut cu 6%. În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Constanța, la garsoniere (10%) și la apartamentele cu trei camere (7%), dar și în Arad la apartamentele cu două camere (7%)”, mai arată analiza citată.