”Meridianul zero” de la Greenwich este marcat greșit. Care este explicația, ce efect are acest lucru asupra fusului orar
Meridianul este o linie virtuală ce conectează cei doi poli ai Pământului, menținând aceeași longitudine. Spre deosebire de ecuator, ce poate fi definit fizic, calcularea meridianelor pentru corpurile aflate în rotație, cum este și planeta noastră, este total arbitrară. Le poți așeza unde vrei, acest lucru fiind făcut de oameni de mii de ani. Longitudinea, pe de altă parte, oferă coordonatele est-vest, dar funcționează doar dacă ai un „punct zero”. Acesta este considerat Pimul Meridian și, acum aproape 140 de ani, a fost fixat la Greenwich, lângă Londra.
„Meridianul zero” de la Greenwich este marcat greșit
Statele lumii și-a stabilit „Primele Meridiane”, pentru multă vreme, așa cum au dorit, dar momentul crucial a avut loc în Anglia. Aici, de secole, Primul Meridian trecea prin Catedrala Sf. Paul, din centrul Londrei, până în 1721, când a fost mutat la Greenwich.
Cam în aceeași perioadă, a fost dezvoltat modul în care se calcula longitudinea pe mare și primul Almanah Nautic a fost publicat de Observatorul Regal, în 1767. Toate aceste lucruri au făcut din Greenwich un loc de referință în domeniu.
„Până spre finalul secolului al 19-lea, a devenit un pic confuz totul, deoarece între timp se creaseră observatoarele naționale. Aveai unul în Berlin, unul în Pulkovo (Rusia), în Rio de Janeiro, în Oslo. Observatoarele aveau longitudinea zero și toate hărțile acestor țări se bazau pe acele referințe”, a spus Louise Devoy, curator la Observatorul Regal din Greenwich, pentru IFLScience.
„Dacă erai un englez ce încerca să facă afaceri cu Rusia, dar harta ta avea longitudinea zero într-un punct diferit de a rușilor, devenea imposibil să faci acele afaceri. De aceea, o mare conferință internațională a decis, în 1884, să decidă un singur punct de origine valabil pentru toate țările ca longitudine zero.
Cum, la acea vreme, circa 70% dintre navele comerciale foloseau referința britanică, s-a hotărât folosirea meridianului Greenwich în acest rol. Deci, a fost o decizia bazată pe pragmatism”, a adăugat Devoy.
Care este explicația, ce efect are acest lucru asupra fusului orar
Dar „meridianul zero” de la Greenwich este marcat greșit, la ora actuală. Dezvoltarea bazată pe tehnologia Sistemului de Poziționare Globală (GPS) a arătat o discrepanță între locul unde fusese inițial stabilit „Primul meridian” și cel în care ar trebui să fie, de fapt, „meridianul zero”.
Un studiu din 2015 a arătat că problema șine de gravitația Pământului. Metodele astronomice de determinare a longitudinii se bazează pe mișcarea precisă a stelelor. Dar cât de siguri putem fi unde este „susul”?
Abordarea obișnuită este de a găsi locul unde situat „josul”, iar asta se face cu ajutorul gravitației. La urma urmei, gravitatatea atrage în jos, către centrul planetei, orice. Sau pe aproape.
Gravitația nu este aceeași pe toată întinderea planetei, deoarece interiorul, dar și suprafața Terrei au multiple variații. Prin urmare, o linie ce coboară către New York nu este în mod necesar paralelă cu cea care coboară spre Los Angeles.
„Măsurătorile ce au fost făcute la Greenwich au fost afectate de variațiile locale ale gravitației, deoarece forța de atracție nu este constantă de-a lungul globului”, a mai spus Devoy.
Poți face testul și singur, cu condiția să te afli chiar în curtea Observatorului Greenwich. Dacă utilizezi funcţia de poziţionare globală (GPS) a telefonului mobil pentru a găsi meridianul zero – linia imaginară de la nord la sud care marchează zero grade longitudine – vei observa ciudata diferență.
Nu te vei afla pe linia trasată în curtea observatorului, care marchează presupusa poziţie a graniţei dintre emisfera estică şi cea vestică, ci la circa 102 metri mai la est.
Discrepanţa dintre locul unde este marcată poziţia meridianului zero şi locul unde se află de fapt a fost observată prima dată în anii 1960 când s-au folosit pentru prima dată sateliţi pentru calcularea exactă a poziţiei pe glob.
„După aceea, întregul sistem a început să se schimbe treptat. De aceea, „meridianul zero al sateliților” se află la o distanță de aproximativ 102, 5 metri est de meridianul Greenwich clasic”, a concluzionat Devoy.
Oricum, calculul poziționărilor în astronomice și ale sateliților se face acum folosindu-se Meridianul de Referință Internațional, care este, la ora actuală, meridianul zero.