09 ian. 2023 | 17:25

Mercedes și Continental au strategii noi de angajare: cum schimbă IT-ul industria auto

ACTUALITATE
Mercedes și Continental au strategii noi de angajare: cum schimbă IT-ul industria auto

Audi, Mercedes și Continental se numără printre companiile care fac ajustări majore despre cum angajează pentru a obține expertiza necesară pentru a crea vehicule definite de software.

Încercarea îndrăzneață a Jaguar Land Rover de a atrage lucrătorii recent concediați de la giganții tehnologici din SUA, cum ar fi Meta Platforms și Twitter, subliniază cât de mult trebuie ca producătorii de automobile să adauge echipelor lor experți concentrați pe digital pentru a transforma mașina definită de software în realitate.

Producătorul auto a declarat că intenționează să angajeze aproximativ 800 de lucrători în Marea Britanie, SUA, Irlanda, India, China și Ungaria pentru a ocupa posturile vacante în domeniul digital și de inginerie.

Joburile sunt în domenii precum conducerea autonomă, inteligența artificială, electrificarea, software-ul cloud, știința datelor și învățarea automată.

O lume nouă

Producătorii de automobile precum Audi și Mercedes-Benz și producătorii de componente precum Continental, al optulea cel mai mare furnizor din lume, se confruntă cu aceeași problemă ca JLR.

Au nevoie de totul, de la dezvoltatori de software și algoritmi la analiști de date la specialiști în AI și securitate cibernetică, au declarat directori ai companiilor pentru Automotive News Europe.

Claudia Birle, șeful departamentului global de achiziții de talente la Continental, a declarat că două treimi din cele 55.000 de poziții deschise ale furnizorului sunt în domeniul IT și dezvoltarea afacerii auto.

Pe măsură ce Continental a lucrat pentru a ocupa aceste posturi, a învățat că profesioniștii IT se așteaptă la un proces de aplicare și de angajare rapid și eficient. În plus, mulți dintre ei se așteaptă ca firmele să îi contacteze atunci când au poziții interesante de oferit, a spus Birle.

Pentru a se alinia mai bine cu acești candidați, Continental oferă acum un proces de aplicare cu un singur clic, analiza CV-ului, precum și un sistem care permite furnizorului să rămână în contact cu solicitanții, potențialii, stagiarii și alți experți în domeniu.

Utilizarea de către Continental a evaluărilor online ajută, de asemenea, compania să determine dacă candidatul își poate dezvolta competențele necesare pentru a se dezvolta în post.

„Referințele sau experiența în domeniul auto nu sunt esențiale”, adaugă ea. „Este vorba despre potențialul și motivația pe care vrem să le vedem în viitorii noștri angajați”.

Recrutare globală

Sabine Kohleisen, membru al consiliului de conducere al Mercedes-Benz pentru Resurse Umane, a spus că firma lansează o rețea cât mai largă posibil atunci când recrutează și apoi își încurajează angajații să colaboreze, indiferent de locul în care se află.

„Întotdeauna căutăm noi talente în întreaga lume”, a spus ea. „Luați inginerii noștri de software. Aceștia lucrează deja împreună în diferite țări pentru a dezvolta software-ul pentru vehiculele noastre.”

Pentru a ajuta la dezvoltarea viitorului sistem de operare Mercedes-Benz (MB.OS), compania va adăuga încă 3.000 de posturi axate pe software la nivel global.

„Până acum, am ocupat 2.300 de posturi”, a spus ea. „Pentru a atrage talente IT, folosim o strategie de aprovizionare cu mai multe canale, cu o mare varietate de metode și instrumente. Un canal major de aprovizionare pentru noi este social media.”

Atingerea talentului intern

Mercedes, Audi și Continental și-au îndreptat, de asemenea, atenția către maximizarea unei resurse existente: angajații lor.

Mercedes oferă un program de formare tuturor angajaților interesați să devină așa-numitul „lucrător de date”.

Acest program include patru căi de învățare diferite: proprietar de produs de date, inginer de date, analist de date și cercetător de date.

„Scopul nostru la Mercedes este să dezvoltăm în continuare o cultură a învățării la nivel mondial, cu accent pe domeniile cheie ale transformării noastre”, a adăugat Kohleisen. „De aceea punem învățarea pe tot parcursul vieții și educația continuă pentru angajați în centrul dezvoltării durabile a personalului.”

Beneficii limitate

Analistul Gartner, Pedro Pacheco, a avertizat, însă, că recalificarea și perfecţionarea nu pot duce decât până acum la o companie.

„Nu poți lua o persoană care provine dintr-o zonă foarte diferită și să-i spui: „OK, o să-ți oferim o pregătire și vei deveni un inginer software de top în cel mai scurt timp”, a spus el.

Pacheco a spus că recalificarea și perfecționarea funcționează cel mai bine atunci când participanții provin din zone adiacente. Dacă au niște cunoștințe de bază IT, li se pot învăța abilități suplimentare, astfel încât să își poată asuma o gamă mai largă de responsabilități în cadrul organizației.

„Dar există o limită”, a spus Pacheco. „Nu poți să transformi toți cei din companie într-un inginer software”.