20 sept. 2023 | 13:08

Meditația care îți poate ”închide” conștiința. Cum se petrece acest lucru, explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Meditația care îți poate ”închide” conștiința. Cum se petrece acest lucru, explicația cercetătorilor

Cu toții am văzut – fie în documentare, în filme sau chiar în realitate – oameni aflați într-o stare profundă de meditație. Această practică veche, ce este cunoscută ca fiind benefică pentru calmarea atât a minții, cât și a corpului, încă deține multe mistere. Cercetătorii au sugerat că experții în meditație sunt capabili de performanțe de necrezut pentru un om normal.

Meditația care îți poate ”închide” conștiința

Aparent, este imposibil să „trezești” pe cineva aflat într-o transă adâncă de meditație. O echipă internațională de specialiști în neuroștiințe și psihiatri a arătat că majoritatea experților în meditație își pot induce o stare de totală abandonare, de „închidere” a conștiinței.

Mai mult, această stare de „închidere” a conștiinței poate dura până la 7 zile, arată un articol recent, ce face parte dintr-o viitoare carte – publicat în Progress in Brain Research. În acest timp, „meditatorul” devine imun la orice stimul extern, ajungând în mod deliberat la un nivel al transei în care simțurile îi devin absente.

Potrivit autorilor, această practică există „în meditația cunoscută în Pāli – numele liturgic pentru Theravada Buddhism (Învățătura bătrânilor), cea mai veche școală de budism – drept „nirodha samapatti” (NS), ceea ce s-ar traduce prin „atingerea renunțării”.

Caracterizată prin absența totală a conștiinței, NS „este diferită față de starea de somn, pentru că cei care o practică sunt complet imuni la stimulii externi”, au scris cercetătorii. „De aceea, ei nu pot fi „treziți” din starea de „renunțare” ca cineva care are un vis în timp ce doarme”.

Cum se petrece acest lucru, explicația cercetătorilor

Mai mult după ce ies din starea generată de NS, se spune că meditatorii prezintă „afectări profunde ale stării de conștiință”, din care adesea „rezultă un simț subit de claritate, deschidere și, posibil, vedere interioară”.

Oricât de improbabil ar părea, cercetătorii insistă pe faptul că „există meditatori avansați care au capacitatea unică de a-și induce aceste stări chiar și în condiții de laborator”.

Astfel, studiul descrie două experimente de laborator, în care meditatorilor li s-a măsurat activitatea cerebrală prin electroencefalografie (EEG).

În primul experiment, un singur participant la studiu și-a indus o stare numită „nirodha”, ce diferă de NS prin faptul că în timpul ei apar doar momente temporare de lipsă a conștiinței și nu o transă continuă.

Rezultatele au arătat că evenimentul s-a corelat cu o scădere a sincronizării undelor alpha cerebrale, ceea ce, conform autorilor studiului spun că „poate indica o reducere graduală a schimbului de informații între diferite zone ale creierului și, finalmente, la „închiderea” conștiinței, în timpul stării de nirodha”

În cel de-al doilea experiment, cercetătorii au observat o reducere similară la sincronizării undelor alpha, atunci când un singur meditator a reușit să intre în starea NS, adică „nirodha samapatti”.

În mod interesant, oamenii de știință au explicat că un fenomen asemănător se petrece și la pacienții care se află sub efectul sedativelor sau anestezicelor precum ketamina și propofolul.

În ciuda faptului că încă nu pot explica modul în care meditația poate induce o asemenea stare, autorii studiului spun că meditația adâncă antrenează creierul să renunțe la multe dintre procesele lui normale. A

Astfel, atunci când un anumit prag al relaxării produsă de meditație este atins „NS ar putea însemna renunțarea finală la așteptările pe care le avem atunci când suntem treji și conștienți”.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele