05 oct. 2023 | 16:37

Măsură fără precedent la spitalul din Botoșani, după moartea gravidei Alexandra. Cursuri de comunicare pentru studenții de la Medicină. Ce a apărut într-un raport al Comisiei Europene SPECIAL

ULTIMA ORĂ
Măsură fără precedent la spitalul din Botoșani, după moartea gravidei Alexandra. Cursuri de comunicare pentru studenții de la Medicină. Ce a apărut într-un raport al Comisiei Europene SPECIAL

Medicii și angajații de la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani vor beneficia de un proiect pilot prin care să „eficientizeze comunicarea dintre angajați și pacienți”și să reabiliteze încrederea cetățenilor în sistemul sanitar. Anunțul vine în contextul în care în această vară Alexandra Ivanov a murit, după ce a fost ignorată timp de 7 ore de medici.

Medicii de la Botoșani, cursuri de comunicare

Monica Adăscăliței, managerul unității medicale, a anunțat, miercuri, că ministerul Sănătății propune implementarea unui proiect pilot în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani, cu accent pe eficientizarea comunicării dintre medici și pacienți. Concret, medicii vor învăța cum să se comporte cu pacienții.

„Domnul Rafila a venit cu propunerea ca în județul Botoșani să se implementeze un program pilot de model de bune practici la nivelul Spitalului Județean, în care partener să fie Ministerul Sănătății, pentru a îmbunătăți imaginea. 

Știți că noi avem o imagine oarecum șifonată în această perioadă, deși nu tot spitalul este vinovat și se întâmplă și lucruri bune la Spitalul Județean. Încercăm să refacem încrederea pacienților și aparținătorilor în cadrele medicale”, a transmis Adăscăliței, miercuri, într-o conferință de presă, potrivit publicației locale Știri Botoșani.

Monica Adăscăliței, managerul de la  Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, spune că există câteva excepții în spital privind comunicarea cadre medicale-pacient „pe care vrem să le reparăm”.

Cum vrea spitalul de la Botoșani să curețe imaginea medicilor

Între timp medicul Mariana Pitrop care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a fost lăsată să moară în ciuda strigătelor disperate după ajutor a fost suspendată din funcție.

Între timp, Mariana Pitrop s-ar fi mutat la Iași pe parcursul anchetei penale, fiindu-i teamă pentru viața sa și și-a mutat averea pe numele soțului, invocând motivul unei neînțelegeri, au transmis reprezentanții legali ai familiei Ivanov pentru Playtech.ro.

Alți medici din Botoșani au fost deja audiați de anchetatori și urmează să fie făcut filmul complet al evenimentelor din noaptea tragică

Medicul Mariana Pitrop de la Maternitatea Botoșani a fost chemată, vineri, la sediul poliției „pentru a i se aduce la cunoștinta și pentru a confirma dacă bunurile puse sub măsura sechestrului asigurator, anume câteva terenuri agricole, o casă cu teren și 2 autoturisme, cu o valoare totală a celor menționate, de aproximativ 314.500 lei, se afla in patrimoniul numitei”.

Între timp avocata familiei Ivanov cere arestarea preventivă a medicului în dosarul tinerei care a murit la Maternitatea din Botoșani. 

„Astfel, în urma audierii martorilor, în speță a colegelor de salon ale defunctei Alexandra Ivanov, s-a stabilit fără dubiu că medicul de gardă din noaptea în care aceasta a decedat, a dat dovadă de o neglijență crasă și o nerespectare totală atât a normelor legale, cât și a deontologiei profesionale pe care orice cadru medical este obligat s-o respecte”, potrivit adresei trimisă de avocata familiei Iavnov, Geanina Vera Poroşnicu, procurorului general al Curţii de Apel Suceava.

Caz de pacienți torturați la un spital din Botoșani

Situația a fost semnalată la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani, iar potrivit raportului Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei, pacienții ar fi fost loviți și pedepsiți de personalul din spital, notează Știri de Botoșani.

“În ansamblu, pacienţii întâlniţi de delegaţia CPT au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire. Cu toate acestea, au fost primite acuzaţii de tratament abuziv la patru spitale, în special în secţia de boli psihice acute pentru bărbaţi de la Clinica Psihiatrică Botoşani şi la Spitalul Pădureni-Grajduri. 

Tratamentul abuziv consta în loviri, palme şi în faptul că pacienţii erau împinşi şi strigaţi la de personalul auxiliar pentru infracţiuni sau accidente minore sau ca parte a unei intervenţii de restricţionare sau ca parte a unei pedepse în încercarea de a controla pacienţii într-un mediu adesea periculos, agitat şi subdimensionat.

Tratamentul pacienţilor psihiatrici se baza în primul rând pe farmacoterapie, iar CPT solicită luarea măsurilor necesare pentru aplicarea unor abordări moderne de tratament clinic multidisciplinar”, se arată într-un raport al comitetul anti-tortură al Consiliului Europei.

Și studenții de la Medicină fac cursuri de comunicare

Din această toamnă studenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București vor face,  cursuri opționale de comunicare medic – pacient – aparținători, anunța în această vară  Viorel Jinga, rectorul UMF București. 

„Comunicarea este foarte importantă în asistența medicală, deoarece pacienții sunt – știți foarte bine – vulnerabili din punct de vedere emoțional și se simt singuri, de cele mai multe ori, speriați de ceea ce îi poate aștepta. 

În acest proces de acomodare a pacienților cu mediul de spital, este esențial să existe o bună comunicare, deoarece ea contribuie la asigurarea, în condiții de siguranță și eficiență, a îngrijirilor medicale de care au pacienții nevoie”, declara Viorel Jinga, rectorul UMF București.

Cursuri anti-mită pentru medicii din Suceava

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Suceava anunța în această primăvară că angajații vor fi instruiți să nu ia mită, iar cursurile vor fi făcute periodic.

Decizia a fost luată, după ce șefa Secției de oncologie a fost arestată preventiv pentru luare de mită.

„Voi intensifica comunicarea cu cadrele medicale, cu toţi angajaţii, astfel încât să înţeleagă fiecare că aceste practici nu sunt agreate de conducerea SJU Suceava. Aceste lucruri nu trebuie să ne umbrească obiectivele SJU Suceava, care sunt calitatea actului medical, siguranţa şi satisfacţia pacientului şi angajatului”, spunea în martie managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Alexandru Calancea.

Şefa Secţiei de oncologie din SJU Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost acuzată pentru luare de mită.