Mașina în România, un lux mai mare decât crezi. Cât te costă pe an să-ți permiți o mașină ieftină
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/08/masina-noua-toyota-hibrid-romania-800x450.jpeg)
Surprinzător de mulți români au o mașină, uneori par să fie aproape toți. Asta nu înseamnă însă că un autoturism nu reprezintă un lux teribil, cu cheltuieli constante.
Oficialii MyCar Assistant, o aplicație românească menită să funcționeze ca un asistent auto digital complex, au publicat un studiu în jurul costurilor pe care le are un român care își dorește să dețină o mașină în țara noastră. Concluzia simplă este că venitul pe trei luni în cazul unui român cu salariul mediu se duce pe autoturism, aproape inevitabil.
Cât plătești să ai o mașină personală în România
Calculul realizat de sursa citată a fost realizat în jurul unui autoturism de aproximativ 10.000 de euro și a luat în calcul tot ce trebuie să faci pentru mașina ta în condiții uzuale. Astfel, lista include RCA-ul (1500 lei), ITP-ul (100 lei), rovinieta (100 lei), impozit (100 lei), parcările în funcție de zonă (500 lei), schimbul anvelopelor de la un sezon la altul (200 lei), spălarea mașinii (250 lei), reviziile (800 lei) și combustibilul pentru un plin pe lună (4.550 lei). În total, peste 8.000 de lei, la care se pot adăuga și alte cheltuieli, precum asigurarea CASCO (1.800 lei), achiziționarea de anvelope noi (1400 lei), dar și eventualele reparații, a căror valoare medie este de 1.800 de lei. Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ 3 salarii medii.
În ceea ce privește utilitatea MyCar Assistant în diminuarea nivelului de stres legat de mașină, cei mai mulți utilizatori, aproximativ 39% își înregistrează RCA-ul în program, IT-ul este pe poziția a doua cu 19% dintre utilizatori. Rovinieta și-a găsit loc în aplicație pentru 18% dintre cei care folosesc progrămelul. Nu în ultimul rând, 8% dintre cei care folosesc aplicația și-au înregistrat în ea permisul de conducere, buletinul – 8%, CASCO – 3% și reviziile – 2%.