14 iul. 2023 | 12:24

Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii în urma scandalului căminelor groazei. Klaus Iohhanis a semnat decretul de numire a noului ministru

ULTIMA ORĂ
Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii în urma scandalului căminelor groazei. Klaus Iohhanis a semnat decretul de numire a noului ministru

Marius Budăi, ministrul Muncii, își anunță, joi, demisia în ședința de Guvern în urma scandalului căminelor groazei din Ilfov. Anunțul a fost făcut oficial de premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern. Ciolacu a spus că este un gest de onoare într-o criză. Budăi avea în subordine mai multe instituții de verificare acuzate că nu și-au făcut treaba în cazul azilelor. Demisia lui Budăi vine în ziua în care comunitatea Declic anunța proteste în Piața Victoriei pentru demiterea sa.

Klaus Iohannis a semnat demisia lui Budăi. Cine îi ia locul

Update 14 iulie ora 12:19: Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, că președintele Klaus Iohannis a semnat demisia Ministrului Muncii.

„Decret prin care se ia act de demisia domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul muncii și solidarității sociale, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului”.

Totodată, șeful statului a semnat decretul prin care îl numește interimar pe vicepremierul Marian Neacșu.

„Decret prin care se desemnează domnul Marian Neacșu, viceprim-ministru, ca ministru al muncii și solidarității sociale, interimar”.

Declarații de presă de la Guvern. Ce spune premierul Marcel Ciolacu

  • Este evident că și la ședința de azi cel mai important subiect este sistemul de protecție al bătrânilor și persoanelor cu dizabilități. Este evident că dintr-un cumul de factori care țin și de stat și de zona privată activitatea de protecție s-a îndepărtat dramatic de scopul inițial
  • Această activitate de protecție a devenit o afacere cinică înc are se urmărește profitul cu orice preț, deseori chiar prin suferințe crunte provocate seniorilor
  • Am avut o discuție cu domnul Marius Budăi care m-a anunțat despre decizia de- a-și depune demisia la finalul acestei ședințe de Guvern. Din punctul meu de vedere este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția unui decident politic într-o asemenea criză.
  • Este reacția firească în orice democrație. Rezultatul preliminar arată cu după verificare aproape a 1.100 astfel de centre 13 au fost închise. Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem uz de zel, nu cred că amendând cu zeci de mii de milioane pentru că ai găsit 3 lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste controale
  • Săptămâna viitoare controalele se vor finaliza și atunci vom veni cu propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem. Intenția mea este să solicit celor mai importanți actori din zona societății civile, a ONG-urilor și a asociațiilor să-mi facă propuneri pentru viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.
  • În această funcție și nu numai este nevoie de oameni pricepuți din zona asociațiilor non-guvernamentale, cu rezultate solide și experiență de lucru cu asemenea persoane din categoriile vulnerabile. 
  • Este evident că și în această zonă sunt sute de ONG și firme private care își fac treaba cu profesionalism și dedicare, așa cum și la statul român sunt mii de funcționari cinstiți, valoroși și empatici, care găsesc soluții, cât și o vorbă pentru aceste categorii.
  • Tuturor acestora doresc să le mulțumesc din suflet și ei reprezintă speranța că putem schimba nedreptatea cu corectitudine și că împreună vom putea cerne răul pentru a păstra binele și sistemul acolo unde funcționează

Ce s-a găsit la centrele din țară. Bilanțul prezentat de Cătălin Predoiu

  • La nivelul Bucureștiului și celor 41 de județe s-au constituit echipe mixte de control. Au fost licențiate în baza legii 197 din 2012: 5.197 de servicii sociale din care 2.812 în sistem public și 2.385 în sistem privat.
  • Au fost verificate 1.037 de unități, dar suplimentar față de acestea au fost descoperite fără licență 24 de astfel de centre

 

Demisia va fi anunțată oficial la începutul ședinței de Guvern

Marius Budăi ar urma să-și anunțe demisia înaintea ședinței de Guvern de azi, programată pentru ora 11:00. Decizia ministrului Muncii de a demisiona din funcție vine în contextul scandalului căminelor groazei, au declarat surse politice pentru Playtech.ro. Marius Budăi a avut azi o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu pe această temă.

Marian Neacșu, vicepremierul PSD, va asigura interimatul la ministerul Muncii.

Marți, ministrul Muncii a fost întrebat de jurnaliști dacă intenționează să-și dea demisia din funcția de ministru, însă a răspuns că mai importante sunt măsurile în acest caz și mai puțin plecarea sa.

”Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo.

Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva.

Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, a spus Marius Budăi.

E prima demisie din Guvern în acest caz

Marius Budăi își anunță demisia chiar în ziua în care Declic anunța proteste în Piața Victoriei pentru demiterea lui Marius Budăi și a Gabrielei Firea din Guvern.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a demis șefii unora dintre instituțiile din subordinea lui Budăi, acuzați că nu și-au îndeplinit atribuțiile în cazul căminelor groazei.

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat, marți, că ancheta care vizează căminele groazei este o rușine națională. Mai mult, întrebat dacă ministrul Muncii Budăi trebuie să-și dea demisia a acesta a spus că:

„Nu știu cine se face vin politic, asta se va vedea și eu sper ca cei care sunt în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

Ce spunea Budăi săptămâna în prima conferință de presă legată de dosarul căminelor groazei

Marius Budăi, ministrul Muncii, a transmis, vineri, într-o conferință de presă la Guvern că este șocat de verificările din centrele de îngrijire din Ilfov și București și că pus la dispoziția anchetatorilor toate detaliile de licențiere și funcționare a acestora.

„Am făcut în aceste două zile o analiză a condițiilor de licențiere în primul rând a acestor centre. Trebuie să vă mărturisesc, în calitate de vechi angajat în asistență socială, sunt efectiv șocat și indignat de ce am văzut la TV și tot apare zilnic în presă prin acele stenograme, este revoltător și sper ca într-un termen scurt organele de anchetă să acționeze cu fermitate și cei vinovați să răspundă în fața legii.

Voi prezenta cronologic licențierea acestor centre. Am constatat în cazul asociației Sf Gabriel cel Viteaz că prima licență a fost eliberată în martie 2021 sub semnătura ministrului de atunci. Licența s-a reînnoit în noiembrie 2022.

Anual Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială trebuie să facă controale la aceste centre pentru a observa ceea ce înseamnă respectarea condițiilor minime ca acestea să aibă licență.

Ceea ce m-a contrariat foarte mult ca vechi lucrător este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, ceea ce este în discrepanță majoră, cu ceea ce se prezinte public, trebuie să fim atenți la următoarele fotografii. Când ne uităm la aceste fotografii o să vedeți că parcă sunt imagini dintr-un hotel de lux. Sunt pozele de la dosarul de licențiere

Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid”, a explicat Marius Budăi, vineri într-o conferință de presă.

Luni au fost demiși șefii unor instituții din subordinea Ministerului Muncii

Preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu şi vicepreşedintele instituţiei Adela Crăciun au fost demişi din funcţii.

Demisă a fost și directoarea generală a Agenției Naționale pentru Plăți și inspecție Socială, Cristina Elena Anton. Deciziile ar urma să fie publicate azi în Monitorul Oficial.

Tot luni șeful DSP Ilfov Teodor Negulescu a anunțat că își „dă demisia de onoare”, a precizat el pentru Playtech.ro Ulterior, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a anunțat că acesta șeful DSP Ilfov ocupa funcția de interimar.