13 apr. 2023 | 13:59

Manuscrisul misterios de la Marea Moartă, pierdut în istorie, a fost găsit. Ce secrete ascunde artefactul vechi de 2.700 de ani

ACTUALITATE
Manuscrisul misterios de la Marea Moartă, pierdut în istorie, a fost găsit. Ce secrete ascunde artefactul vechi de 2.700 de ani

Manuscrisul misterios de la Marea Moartă, care a fost pierdut în istorie,a fost descoperit la Ierusalim, în Israel. Papirusul are o valoare uriașă, în condițiile în care este considerat a fi unul dintre cele trei documente rare, care au supraviețuit perioadei Primului Templu și conține numele lui Dumnezeu, în ebraică, Ishmael.

Papirusul de la Marea Moartă despre care se credea că a fost pierdut în istorie a fost acum redescoperit. Fragmentul antic, estimat la aproximativ 2.700 de ani, este unul dintre cele trei papirusuri care au supraviețuit din perioada Primului Templu. Dar a fost, practic, uitat și ar fi putut rămâne așa dacă nu ar fi fost moartea Adei Yardeni, o savantă.

Solicitată să-și completeze cartea neterminată, profesorul Shmuel Ahituv a văzut fragmentul într-o fotografie și a lansat o campanie pentru a găsi pergamentul dispărut. Manuscrisul a fost localizat, în cele din urmă, în statul Montana, unde proprietarul său a explicat că mama lui l-a primit cadou în timpul vizitei la Ierusalim în 1965.

Manuscrisul de la Marea Moartă, vechi de peste două mii de ani

Ea atârnase papirusul, înrămat, de perete. Invitat în Țara Sfântă, actualul proprietar al cărui nume n-a fost dezvăluit a vizitat laboratorul Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), unde sunt păstrate Manuscrisele de la Marea Moartă și a convenit că ar trebui să rămână acolo pentru conservare viitoare.

„Spre sfârșitul perioadei Primului Templu, scrisul a fost larg răspândit”, a spus Joe Uziel, directorul Unității IAA Judean Desert Scrolls Unit.

„Cu toate acestea, documentele din perioada Primului Templu scrise pe materiale organice – cum ar fi acest papirus – cu greu au supraviețuit. Deși avem mii de fragmente de papirus care datează din perioada celui de-al Doilea Templu, avem doar trei documente, inclusiv acesta recent găsit, din perioada Primului Templu. Fiecare document nou aruncă o lumină suplimentară asupra alfabetizării și administrării perioadei Primului Templu”, adaugă acesta.

Un papirus de la Marea Moartă, despre care se credea că a fost pierdut în istorie, a fost acum redescoperit

Fragmentul în sine este misterios deoarece este alcătuit din doar patru linii rupte care încep cu cuvintele „la Ismael trimite…” în ebraica veche. Se crede că mesajul complet a fost un set de instrucțiuni pentru destinatar.

Profesorul Ahituv, de la Universitatea Ben Gurion din Negev, a spus: „Numele Ismael menționat în document, a fost un nume comun în perioada biblică, adică „Dumnezeu va auzi”.

„Apare pentru prima dată în Biblie, ca numele fiului lui Avraam și Agar și, ulterior, este numele personal al mai multor persoane din Biblie. Apare, de asemenea, ca nume de oficiali pe descoperiri paleografice, cum ar fi bullae – sigilii de ștampilă de lut – folosite pentru sigilarea documentelor regale în administrarea Regatului lui Iuda”, spune Uziel.

Fragmentul antic, estimat la aproximativ 2.700 de ani, este unul dintre cele trei papirusuri care au supraviețuit din perioada Primului Templu

Pentru a confirma că documentul era autentic, a fost datat radiometric la Institutul Weizmann din Rehovot, dezvăluind originea sa antică. Experții cred că pergamentul a fost probabil luat din aceleași peșteri din deșertul Iudeei, unde celelalte papirusuri de la Marea Moartă au fost păstrate timp de milenii, într-un climat uscat și stabil.

Fragmentul a fost transmis ulterior de Joseph Sa’ad, curatorul Muzeului Rockefeller, și Halil Iskander Kandu, un cunoscut comerciant de antichități care a vândut mii de fragmente de pergamente de la Marea Moartă. Acum, documentul va fi păstrat pentru generațiile viitoare.

Eitan Klein, de la Unitatea de prevenire a furtului a IAA, a declarat: „Restituirea acestui document Israelului face parte din eforturile continue de a proteja și conserva moștenirea culturală a statului Israel. Este o moștenire care aparține tuturor cetățenilor săi, jucând un rol în povestea moștenirii istorice a țării și a locuitorilor ei de-a lungul secolelor. Locul legal și demn pentru acest artefact este în Unitatea de Papirusuri de la Marea Moartă a IAA și depunem toate eforturile pentru a recupera pergamentele fragmentare suplimentare, aflate în străinătate și pentru a le aduce în Israel”.