Mâncărurile și băuturile care îți pot crea probleme la volan: cum încalci legea fără să vrei
Dacă speri să rămâi sub limita legală, iată câteva lucruri de evitat.
Când ies pentru o noapte la bar, cei mai mulți oameni sunt foarte conștienți de ceea ce beau dacă sunt șoferul desemnat, asigurându-se că nu ajung în stadiul de conducere în stare de ebrietate. Dar un fapt puțin cunoscut este cât de mult alcool pot avea alimentele aleatorii, unele conținând aproape la fel de mult conținut de alcool ca o bere slabă. Să trecem prin unele dintre cele mai puternice și mai bizare răsfățuri alcoolice, dar aparent non-alcoolice.
Pâinea
În realitate, este logic că pâinea are alcool. Folosește aproape exact aceleași ingrediente ca și berea (cu excepția hameiului), care apoi trec printr-un proces de fermentație înainte de coacere. Dacă simți un miros de pâine pe măsură ce crește, s-ar putea să simți mirosul familiar de alcool și, de fapt, contribuie la acel miros uimitor de pâine proaspătă. Totuși, locul în care diferă de bere este că apoi intră în cuptor, unde cea mai mare parte a alcoolului se evaporă împreună cu restul de apă din aluat.
În ciuda acestui fapt, alcoolul rămâne în pâine și cea mai mare parte a pâinii are un pic de alcool într-un fel, multe pâini atingând un procent de alcool de până la 1,9 la sută alcool în volum (ABV). Pâinea cu timpi de fermentare mai lungi va avea un conținut de alcool mai mare, pe care coacerea poate avea dificultăți să-l șteargă complet. Acest lucru a fost subliniat într-un raport din 1926 numit ”Conținutul de Alcool al Pâinii”, analizând douăsprezece pâini și constatând că nivelul de alcool al acestora se situează în intervalul de 0,04-1,9% ABV – ceea ce, conform standardelor UE, ar face din acesta un produs alcoolic.
Sucul de portocale și fructe
Cu conținutul său ridicat de zahăr, sucul de portocale are și el o cantintate de alcool, precum și o serie de sucuri de fructe care nu sunt etichetate ca atare. Este cunoscut faptul că sucul de portocale poate conține până la 0,5% ABV, ceea ce îl ține chiar sub pragul UE de a fi etichetat ca băutură alcoolică, dar nu se oprește aici.
Într-un studiu din 2016 asupra conținutului de alcool din suc de fructe, autorii au descoperit că multe băuturi adesea oferite copiilor ar putea conține o cantitate substanțială de alcool, în special sucul de portocale, mere și struguri. Cea mai mare cantitate înregistrată a fost de 0,77 grame/litru de etanol, în timp ce rulourile dulci și alte produse de panificație au înregistrat, de asemenea, până la 1,2 grame/100 de grame. Studiul a ridicat îngrijorări cu privire la oferirea acestor articole copiilor în cantități mari, deoarece volumul de alcool din interior ar putea avea un impact asupra sănătății copiilor.
Totuși, nu doar sucul conține alcool, ci fructele în sine îți pot da o senzație dacă sunt consumate în cantități suficiente. Bananele coapte și supracoapte au de fapt până la 0,5% ABV, care variază în funcție de cât de coaptă este banana; cele care sunt gata să fie consumate au de obicei aproximativ 0,2% ABV, dar bananele cu pete încep să aibă mai mult alcool, la aproximativ 0,5% ABV.
Sosul de soia
Sosul de soia, un condiment sărat delicios din boabe de soia, este produsul cu cea mai mare cantitate de alcool, cântărind un volum masiv de 1,5-2,0% ABV. După cum explică Kikkoman însuși, sosul este făcut dintr-un proces natural de preparare a berii, care este asemănător cu vinul sau berea, care vine cu toate avantajele distractive. Amidonul din grâu se descompune pe măsură ce fermentează, transformându-se în etanol și dând sosului de soia o parte din aroma sa caracteristică. Drept urmare, unele sosuri de soia sunt aproape la fel de tari ca o bere slabă, în ciuda faptului că nu sunt etichetate ca atare și ar putea avea un impact în cantități suficient de mari.
Așadar, dacă ieși într-o seară în oraș și toată lumea se așteaptă să conduci, mai bine să nu mănânci vreunul din alimentele menționate mai sus