27 nov. 2023 | 06:30

Majorarea pensiilor în România, un ”truc populist”. Cum se calculează, cei mai mulți vor primi doar 100 de lei în plus

ACTUALITATE
Majorarea pensiilor în România, un ”truc populist”. Cum se calculează, cei mai mulți vor primi doar 100 de lei în plus

În ultimele săptămâni, s-a discutat intens despre majorarea pensiilor din România, vehiculându-se procente fabuloase pentru 2024. În practică, mulți pensionari vor beneficia doar de 100 de lei în plus, în timp ce beneficiarii de pensii speciale se așteaptă cu entuziasm la creșteri de mii sau chiar zeci de mii de lei.

La prima vedere, recalcularea pensiilor programată pentru luna septembrie a anului viitor este o veste bună pentru aproximativ trei milioane de români, dintre care unii vor vedea și creștere de până la 40%. Din păcate, în România există peste un milion de pensionari care sunt nevoiți să supraviețuiască la limita subzistenței din pensia minimă garantată. Aceasta din urmă va crește cu doar 100 de lei, până la 1.282 lei.

Citește și: Se întâmplă cu pensiile românilor în 2024, iar datele sunt clare. Pensionarii care vor fi avantajați, cine are de pierdut la ”indexare”

Cum se calculează pensiile românilor, conform noii legi

Modul de calculare a pensiilor include valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. În prezent, punctul de referință este 75 de lei și se va majora la 82 de lei. Punctul de pensie va crește de la 1.875 de lei în prezent la 2.032 de lei. Astfel, mulți români vor avea majorate veniturile de două ori, ca o consecință a celor două creștere menționate. Prima majorare este cea programată pentru 1 ianuarie, egală cu 13,8%, aceasta este menită să acopere rata inflației.

Ca referință, la momentul de față, pensiile din România se calculează în conformitate cu două legi care își produc în continuare efectele în viață. Pe baza Legii 3 din 1997 și Legii 19 din 2000, românii își pot calcula relativ simplu valoarea pensiilor pe care urmează să le primească.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre majorarea pensiilor din România, direct de la sursă. Când intră prima creștere, câți români vor profita de a doua

Ce trebuie să știe pensionarii despre mecanismul de majorare

„Avem Legea 3 pe 1977 și legea 19. Practic toate pensiile stabilite în baza legii 3 au fost recalculate și fiecare pensionar are acasă o decizie de pensie în care este precizat numărul total de puncte.

Ce aduce nou acest proiect de lege – care va deveni lege și va fi aplicabil de la 01/09/2024 – este modul de calcul al valorii pensiei.

Acesta se obține prin înmulțirea acelui indicator număr total de puncte înscris în decizia de pensie, undeva în josul paginii, cu valoarea punctului de referință care se obține prin împărțirea valorii punctului de pensie care înseamnă 81 lei.

Deci fiecare persoană își poate determina pensia prin acest procedeu simplu: înmulțim numărul total de puncte cu 81 și vom ști care va fi pensia noastră în luna septembrie 2024 (…).

Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă. Deci toţi vor beneficia de recalculare”, a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii la Antena 3 CNN.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele