18 mai 2023 | 15:10

Maia Sandu vrea ca Republica Moldova să adere cât mai curând la Uniunea Europeană. „Doar așa ne putem salva democrația”

ULTIMA ORĂ
Maia Sandu vrea ca Republica Moldova să adere cât mai curând la Uniunea Europeană. „Doar așa ne putem salva democrația”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că vrea ca țara ei să adere cât mai curând posibil la Uniunea Europeană, precizând că doar în acest fel poate fi salvată democrația, în contextul în care Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani.

Maia Sandu, despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Maia Sandu a precizat că speră la o decizie în următoarele câteva luni în ceea ce privește deschiderea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul și credem că ne putem salva democrația doar dacă facem parte din UE.

Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani și noi trebuie să ne protejăm”, a spus Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenţiei France Presse, cu câteva zile înaintea unei manifestaţii proeuropene, ce va fi urmată de un summit european inedit la Chişinău.

Maia Sandu, apel la desfășurarea unei manifestații pro-UE

Maia Sandu a lansat un apel la desfăşurarea unei ample manifestaţii pro-UE, duminică, la Chişinău, cu scopul de a demonstra susținerea moldovenilor pentru aderarea la blocul comunitar.

„Războiul în Ucraina a pus lucrurile în negru şi alb: acum se vede foarte clar ce înseamnă lumea liberă şi ceea ce semnifică lumea autoritară pentru noi toţi”, a spus Maia Sandu.

Republica Moldova și Ucraina au primit în luna iunie a anului trecut statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană. Acest proces ar putea dura până cel puțin în anii 2030.

Dincolo de situația economică dificilă și de problemele referitoare la corupție cu care se confruntă, Republica Moldova trebuie să găsească o soluţie pentru Transnistria separatistă, regiune prorusă cu 300.000 de locuitori în estul ţării.

Nerecunoscută de comunitatea internaţională, Transnistria s-a separat unilateral de restul țării în 1990, în urma unui scurt război civil, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Conflictul este îngheţat din anul 1992.