11 aug. 2023 | 08:00

Mai ai timp până la 1 septembrie, se stă la coadă în România: mai sunt doar câteva zile să cumperi vechime, cât costă un an pentru pensie

ACTUALITATE
Mai ai timp până la 1 septembrie, se stă la coadă în România: mai sunt doar câteva zile să cumperi vechime, cât costă un an pentru pensie

Românii care vor să cumpere vechime pentru completarea stagiului de cotizare la pensie mai au timp până la 1 septembrie să finalizeze acest proces. Din acel moment, posibilitatea va dispărea complet.

Dacă vrei să semnezi un contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, prin plata unor sume de bani către aceasta, mai ai până la finalul acestei luni să finalizezi procesul, iar regulile sunt cât se poate de clare.

Conform OUG 163/2020, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

La ce te ajută cumpărarea de vechime

În primul rând, conform OUG 163/2022, mecanismul de cumpărare a vechimii a fost introdus pentru plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) și este menit să faciliteze obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Astfel, până la 1 septembrie 2023, printr-un contract cu casa teritorială de pensii, poți acoperi goluri de până la 6 ani în perioada ta de cotizare la CAS.

În acest scop, pe lângă o sumă generoasă de bani, în contractul cu Casa trebuie să treci perioada sau perioadele de asigurare pe care vrei să le acoperi, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

În ceea ce privește suma pe care trebuie să o plătești, OUG 163/2020 stabilește că, de fapt, se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. Având în vedere că la momentul de față este de 3.000 de lei, cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut cota de CAS a fost de 638 lei (respectiv 25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună care s-a dorit a fi completată, conform avocatnet.ro. Astfel, printr-un calcul simplu, vorbim de 9000 de lei pentru un an de vechime în 2023 și 7656 de lei pentru un an de vechime în 2022.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele