30 ian. 2023 | 14:19

MAE, veste surpriză despre aderarea României la Schengen: „Am obținut mesaje de susținere”

ULTIMA ORĂ
MAE, veste surpriză despre aderarea României la Schengen: „Am obținut mesaje de susținere”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, luni, 30 ianuarie, că a obținut mesaje de sprijin și reconfirmări ale susținerii din partea a 15 state membre Schengen pentru aderarea României la zona de liberă circulație. Șeful diplomației române a spus că discuțiile continuă: „nu se poate pune problema la acest moment să credem că Olanda are o altă poziție”.

Bogdan Aurescu, anunț despre aderarea României la Schengen

România continuă dialogul cu Viena pentru deblocarea aderării la zona Schengen, a afirmat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în primele declarații după alegerile regionale din Austria Inferioară.

„Omologul meu olandez, la fel ca și omologul meu francez sunt extrem de hotărâți să facă demersuri active pentru a susține aderarea României. Nu se poate pune problema la acest moment să credem că Olanda are o altă poziție decât aceea de susținere pentru aderarea României. Trebuie spus că vedem rezultatele alegerilor din Austria, ca ministru de Externe nu e bine să comentez rezultatul unor alegeri interne din alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare, cred că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul sau absența impactului folosirii termenului Schengen în Austria în acest context electoral”, a declarat Bogdan Aurescu.

Toate condițiile Austriei au fost îndeplinite

Oficialul MAE a subliniat că țara noastră a făcut toate demersurile pentru a îndeplini condițiile de aderare la zona Schengen și a rezolva îngrijorările Austriei, iar acum autoritățile de la Viena trebuie să-și facă propria evaluare.

„Noi am făcut toate gesturile de deschidere pentru dialog constructiv. Am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE, care să combată migrația ilegală și să facă frontierele mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, în special migrația ilegală din Austria, și extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria”, a explicat Aurescu.

De acum încolo, țara noastră trebuie să dezvolte dialogul pe care l-a început deja cu Austria: „Cred că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja. Amintesc aici demersurile făcute la nivel de președinte, discuția pe care a avut-o cu președintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost iarăși un gest de deschidere apreciat de partea austriacă”, a punctat șeful MAE.

Câte state ne susțin demersul

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a dezvăluit că a discutat cu peste două treimi din omologii săi din statele membre ale Uniunii Europene și Schengen: „E vorba de 23 de state care votează în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Practic, am obținut mesaje de susținere și reconfirmări ale susținerii din partea a aproximativ 15 miniștri de Externe și de Afaceri europene din aceste state, iar aceste eforturi vor continua”.