01 mart. 2023 | 22:50

Lukașenko s-a întâlnit cu Xi Jinping, în Beijing. Cei doi lideri cer acord de pace în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Lukașenko s-a întâlnit cu Xi Jinping, în Beijing. Cei doi lideri cer acord de pace în Ucraina

Președintele belarus Alexander Lukașenko va sosi marți la Beijing, dând startul unei călătorii de trei zile în care se va întâlni cu omologul chinez Xi Jinping. Vizita de stat a lui Lukașenko – un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin – are loc după ce Beijingul a publicat un document de poziție privind războiul Rusiei din Ucraina, insistând că este o parte neutră și făcând apel la dialog între cele două părți.

Lukașenko, vizită în China

Update 1 martie, ora 22.48. La finalul întâlnirii, cei do lideri au adoptat o declarație comună vorbind despre „îngrijorarea profundă cu privire la evoluția conflictului armat în regiunea europeană și interesul extrem pentru instalarea păcii în Ucraina cât mai curând posibil”.

„Belarus şi China sunt interesate să evite o escaladare a crizei şi gata să depună eforturi pentru restabilirea ordinii şi păcii regionale”, a adăugat sursa citată.

Update 1 martie, ora 12.07. Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit miercuri cu omologul belarus Alexander Lukașenko – un aliat apropiat al lui Vladimir Putin – într-o vizită de stat care are loc în contextul în care Occidentul avertizează China să nu ofere ajutor letal pentru războiul lui Putin în Ucraina.

Xi l-a salutat miercuri pe Lukașenko în Marea Sală a Poporului din Beijing, înainte ca cei doi să înceapă discuțiile oficiale, potrivit agenției de presă de stat belaruse Belta. Niciuna dintre părți nu a publicat încă detalii despre discuții.

Este prima lor întâlnire față în față de când cei doi lideri au convenit în septembrie să îmbunătățească legăturile dintre țările lor într-un „parteneriat strategic cuprinzător pentru toate timpurile”, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, la care a participat și Putin.

Vizita liderului belarus – care a permis trupelor rusești să folosească Belarusul pentru a-și organiza incursiunea inițială în Ucraina anul trecut – are loc în contextul în care tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat în ultimele săptămâni, inclusiv din cauza îngrijorărilor Washingtonului că Beijingul ia în considerare trimiterea de ajutoare letale pentru efortul de război al Kremlinului, care se luptă. Beijingul a negat aceste afirmații.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a făcut marți unele dintre cele mai directe comentarii de până acum cu privire la modul în care SUA ar răspunde la orice sprijin letal pe care China l-ar furniza Rusiei.

Blinken a avertizat că Washingtonul va viza firmele sau cetățenii chinezi implicați în orice efort de a trimite ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina, în timp ce vorbea în timpul unei vizite în Kazahstan.

Știre inițială: De asemenea, aceasta vine în urma acuzațiilor Statelor Unite și ale NATO potrivit cărora Beijingul ar putea lua în considerare trimiterea de arme către Rusia, în contextul în care conflictul intră în al doilea an. China a negat vehement aceste afirmații.

Înaintea vizitei lui Lukașenko, Beijingul a salutat parteneriatul său strategic cu Minsk.

Într-un interviu acordat agenției de știri chineze de stat Xinhua, liderul belarus a declarat că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu „vechiul său prieten” Xi.

De asemenea, el a lăudat documentul de poziție al Beijingului ca fiind „o mărturie a politicii sale externe pașnice, precum și un pas nou și original care va avea un impact de mare amploare în întreaga lume”, a adăugat Xinhua.

„Astăzi, nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China”, a declarat Lukașenko.

Xi a vorbit cu Putin de mai multe ori de la începutul războiului, dar nu a făcut acest lucru cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Lukașenko este un aliat apropiat al lui Putin și a sprijinit invazia Moscovei în Ucraina.

Poziția Chinei privind războiul din Ucraina

China a declarat în repetate rânduri că are o poziție neutră în legătură cu conflictul, dar a sprijinit mult timp Moscova cu ajutoare neletale, în mare parte sub forma unui comerț consolidat, pentru a menține în funcțiune mașina de război a lui Putin.

Între timp, guvernul american și-a exprimat tot mai mult îngrijorarea că China ar putea decide să înceapă să furnizeze Rusiei ajutor letal, cum ar fi arme sau muniție.

Belarus are graniță atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, dar este dependentă din punct de vedere financiar și politic de administrația Putin.

La un an după ce a permis Rusiei să folosească Belarusul ca rampă de lansare pentru ofensiva sa din Ucraina, Lukașenko a declarat că este pregătit să facă acest lucru din nou dacă Minskul se simte amenințat.

Kievul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Belarus ar putea sprijini din nou Moscova în efortul său de război.