Lucruri descoperite despre cele mai tulburătoare secrete ale Egiptului Antic: ce mistere au ieșit la iveală

ACTUALITATE
Lucruri descoperite despre cele mai tulburătoare secrete ale Egiptului Antic: ce mistere au ieșit la iveală
10 mai 2023 | 05:52

Cu cât aflăm mai multe despre Egiptul antic, cu atât devine mai fascinant. De la mumificări și morminte luxoase până la relații întortocheate între faraonii rivali, precum Cleopatra și Tutankhamon, secretele înfiorătoare ale Egiptului antic vor intriga

pe oricine. Iată cele mai tulburătoare fapte despre lumea misterioasă, dezgropată a Egiptului antic.

Pepi al II-lea avea doar șase ani când a devenit rege al Egiptului și s-a comportat exact așa cum te-ai aștepta ca un tânăr prinț răsfățat să acționeze. Când un explorator i-a scris, pretinzând că a întâlnit un pigmeu dansator, i-a ordonat bărbatului să-l aducă la palat ca să poată vedea cu ochii lui. Atitudinea lui nu s-a schimbat odată cu vârsta. Îi făcea pe sclavi să se dezbrace și să se acopere cu miere, doar pentru ca muștele să nu-l deranjeze.

Egiptul găzduiește tot felul de situri antice misterioase, dar poate cel mai intrigant este labirintul care se desfășoară sub Hawara. Mențiuni despre enormul Labirint al Egiptului apar în scrierile lui Pliniu, Herodot și Diodor. Savanții moderni s-au întrebat dacă l-ar găsi vreodată, până când totul s-a schimbat într-o zi specială din 2008. În 2008, o echipă de arheologi a scanat terenul de lângă Hawara. Ceea ce au găsit a fost uimitor: pereți groși de câțiva metri, uniți și formând mai multe încăperi închise. Ar putea fi acesta vechiul labirint? S-ar putea să nu știm niciodată adevărul. Autoritățile egiptene au oprit imediat explorarea ulterioară din motive necunoscute.

Descoperirile fascinante din Egiptul Antic

Faraonul” sună elegant, dar cu ce și-au ocupat, de fapt, faraonii zilele? Practic, au avut două roluri. Pe de o parte, au fost numiți Stăpânii celor Două Țări, ceea ce înseamnă că au condus Egiptul antic și au făcut chestii politice, cum ar fi colectarea taxelor, a da legi și a porni o grămadă de războaie. Erau numiți și Mari Preoți ai fiecărui templu, adică faraonul a construit temple și a săvârșit ceremonii religioase. Deci, practic, președinte + papă = faraon.

Cele mai multe statui ale faraonilor îi înfățișează cu bărbi lungi, strâns împletite, dar totul a fost o minciună. Bărbile erau complet sintetice. Curățenia era foarte importantă pentru egiptenii antici. Pentru ei, asta însemna să-și păstreze fețele fără păr. Bărbile erau purtate pentru a-l imita pe zeul Osiris, care purta o barbă falsă. Faraonii credeau că, imitând pletele lui artificiale, ar putea atinge și domnia lui veșnică.

Akhenaton era un conducător egiptean care era, practic, cel mai rău șef posibil. Pentru a-și construi noul oraș în onoarea zeului Amarna, el a adus 20.000 de oameni la fața locului și i-a forțat să lucreze până când au murit. Oasele găsite în cimitirul orașului au sugerat că mai mult de două treimi dintre bărbați și-au rupt cel puțin un os în timp ce lucrau. Și asta nu este nici măcar partea cea mai rea. Cealaltă treime și-a rupt literalmente spatele. Iar dacă cineva încerca să scape, poruncea să fie înjunghiat până la moarte. Practic, alegerea a fost fie să muncești până la moarte, fie să fii ucis.

De asemenea, Howard Carter a fost un arheolog britanic care a atins faima mondială când a dat peste una dintre cele mai faimoase descoperiri din toate timpurile: mormântul lui Tutankhamon. Nu a fost o descoperire ușoară. Carter a petrecut ani de zile căutând mormântul, iar până la începutul anului 1921, sponsorul său, Lord Carnarvon, a amenințat că îi va retrage finanțarea dacă nu reușește să găsească ceva în curând. Din fericire, pe 4 noiembrie, un tânăr a schimbat totul. Băiatul s-a împiedicat de regele Tut din întâmplare. Pur și simplu, săpa în nisip cu un băț când a descoperit camera interioară secretă.

Băiatul-rege Tutankhamon este unul dintre cei mai faimoși faraoni egipteni antici, dintr-un motiv înfricoșător. Nimeni nu știe cum ar fi putut un faraon să moară atât de tânăr. De-a lungul anilor, oamenii de știință s-au întrebat dacă Tut a fost ucis sau a avut un accident cu un car (posibil), o întâlnire nefericită cu un hipopotam (mai plauzibil decât ai crede) sau o combinație de modă veche de malarie și o tulburare osoasă.

Oricare ar fi cauza, un lucru este clar: înmormântarea lui Tut a fost grăbită. Un microbiolog a dovedit că petele maro ciudate de pe pereții mormântului lui Tut arată că acesta a fost sigilat înainte ca vopseaua să aibă șansa să se usuce. Poate cineva chiar și-a dorit ca Tut să plece…

În final, altă curiozitate este că, de-a lungul timpului, s-a spus că vechiul oraș-port egiptean Heracleion s-a prăbușit în mare. Toată lumea a crezut că este un mit până în 1933, când un pilot al forțelor aeriene britanice a văzut ruinele submarine. Dar arheologii ar trebui să localizeze cu precizie orașul și să înceapă să exploreze până în 1999. Pe lângă monede, unelte și statui ale zeilor, există mai multe statui ale unui faraon egiptean pe care nimeni nu le poate recunoaște.