Lucruri bizare și neștiute despre lumea în care trăim: fizica, biologia, chimia, subiecte de fenomene extraordinare VIDEO
Există mereu lucruri pe care credem că le înțelegem, dar aflăm lucruri noi.
Domeniile biologiei, fizicii și chimiei sunt pline de fapte incredibile și importante despre universul nostru și despre modul în care funcționează totul în interiorul acestuia. Cu toții învățăm despre aceste lucruri în copilărie, la școală, dar, de obicei, nu le apreciem decât mult mai târziu. Este nevoie de maturitate și curiozitate reală pentru a realiza că știința nu este doar practică, ci și uimitor de cool. Iată câteva fapte bizare pe care toată lumea ar trebui să le cunoască despre știință.
Toate planetele din sistemul nostru solar se rotesc, în timp ce orbitează în jurul Soarelui și toate o fac în aceeași direcție, cu o singură excepție. Venus, pe care probabil ți-o amintești ca geamănul Pământului, este unică prin faptul că se învârte, de fapt, înapoi. Mulți oameni de știință cred că Venus probabil a început să se învârtească în aceeași direcție ca și noi ceilalți, dar cumva a fost răsturnată la un moment dat. În orice caz, rezultatul este o planetă în care soarele răsare în vest și apune în est. Un alt motiv pentru care s-ar putea să nu te simți ca acasă pe Venus.
Ce lucruri bizare nu știai despre planeta noastră
Ca să rămânem în sistemul solar, Soarele este probabil obiectul cel mai ușor de identificat care apare pe cerul nostru. Cu toate acestea, ceea ce vezi, de fapt, când privești în direcția sa generală nu este soarele așa cum apare acum. Asta pentru că soarele se află la mai mult de opt minute lumină de noi, iar fiecare rază de soare pe care o primim pe pământ are, de fapt, o vechime de opt minute și 20 de secunde. Acest lucru înseamnă că, probabil, creaturile de pe planete îndepărtate pot vedea teoretic trecutul nostru cu tipul potrivit de telescop.
De asemenea, soarele nu este o minge uriașă de foc. Nici nu este deloc în flăcări. Soarele, ca și alte stele, este o minge de plasmă cu procesul de fuziune nucleară care transformă hidrogenul în heliu în interiorul miezului său.
S-ar putea să fii surprins să afli că plantele sunt mai mult decât se vede. Deși par să stea acolo și să nu facă mare lucru, plantele pot comunica între ele în moduri cu adevărat uimitoare. Există unele dovezi care sugerează că plantele pot emite semnale de primejdie care avertizează alți copaci să-și pună garda ridicată împotriva amenințărilor. Asta da muncă în echipă!
Nu urăști când crezi că lucrurile au sens și atunci cineva trebuie să vină și să strice totul? Exact asta a făcut Albert Einstein la începutul secolului al XX-lea, când ne-a informat că spațiul și timpul fac, de fapt, parte din același lucru și că întregul univers este alcătuit din acest „spațiu-timp” curbat. El a arătat, de asemenea, că gravitația este într-adevăr efectul obiectelor masive care presează în jos pe această curbă, înlocuind explicația veche de secole a forței gravitației a lui Sir Isaac Newton și schimbând domeniul fizicii pentru totdeauna.
ADN-ul este modelul unei ființe umane, iar firele sale conțin codul care determină totul despre cine ești. În plus, toți oamenii împărtășesc 99,9% din ADN-ul lor. Iar în timp ce vorbim despre ADN, se dovedește că oamenii nu sunt singurul organism cu care împărtășim ADN-ul. S-ar putea să fii surprins să afli că oamenii împart 50% din ADN-ul lor cu bananele.
Dacă ai mers vreodată într-un loc suficient de întunecat pentru a vedea clar stelele, este posibil să fi observat că acestea sunt într-o varietate de culori. Cu toate acestea, ai observat vreodată că nu există stele verzi nicăieri pe cer? Asta nu pentru că stelele au vreo problemă cu culoarea verde, ci doar că ochii noștri sunt incapabili să o vadă. Soarele nostru conține, de fapt, mult verde.
Ce sunt, oricum, culorile? Când vedem culori, ochii noștri percep, de fapt, lungimea de undă a luminii emise de orice obiect la care ne uităm. În spectrul electromagnetic, lumina vizibilă formează o porțiune foarte mică, pe care ochii noștri o văd ca o culoare, în timp ce cea mai mare parte a luminii (cum ar fi infraroșul și ultravioletele) este invizibilă pentru noi.
Știai că albul nu este, de fapt, o culoare, ci este produsul întregii lumini vizibile împreună? Acest lucru poate fi demonstrat prin strălucirea unei lumini albe printr-o prismă, rezultând un curcubeu. Poate că ai făcut acest experiment în școala generală, dar este întotdeauna distractiv să-l mai încerci.
Acestea sunt doar o parte dintre lucrurile bizare pe care probabil nu le știai despre lumea care ne înconjoară. Dar întotdeauna poți afla mai multe, dacă ești curios.