15 sept. 2023 | 15:45

Lucrul bizar care li se întâmplă femeilor după naștere: ce arată studiile cercetătorilor

ACTUALITATE
Lucrul bizar care li se întâmplă femeilor după naștere: ce arată studiile cercetătorilor

Studiul arată că femeile pot vedea mai multe fețe iluzorii după naștere.

Creierul uman este foarte sensibil la orice tip de model care seamănă cu o față, motiv pentru care atât de des „prindem privirea” obiectelor neînsuflețite care ne privesc, rânjesc sau se uită la noi cu gura căscată.

Acum, psihologii din Australia au arătat că tendința de a vedea fețe care nu sunt cu adevărat acolo, numită pareidolia feței, poate fi accentuată la cele care au născut recent.

Ce se întâmplă cu femeile după naștere

Descoperirile, care provin de la Universitatea din Queensland (UQ) și de la Universitatea din Sunshine Coast, sunt primele care sugerează că pareidolia feței fluctuează pe parcursul vârstei adulte, potențial crescând și scăzând odată cu fluctuațiile anumitor niveluri hormonale.

În trecut, oamenii de știință au descoperit că tendința spre pareidolia feței se corelează cu vârsta și severitatea unor afecțiuni precum Parkinson și demența. Mai mult, atunci când oxitocina artificială este administrată oamenilor, hormonul poate crește sensibilitatea la diferite semnale faciale, iar nivelurile de oxitocină cresc în mod natural pe parcursul vieții unui individ.

Pentru a explora aceste schimbări,  cercetătorii au apelat la femei în perioada postpartum, când nivelurile de oxitocină sunt la apogeu. Echipa, condusă de psihologul UQ Jessica Taubert, a testat modul în care un grup postpartum vede fețele iluzorii în comparație cu persoanele însărcinate și cu cele care nu au fost niciodată însărcinate.

Studiul online a inclus peste 400 de femei participante, cărora li s-au arătat câteva sute de fotografii cu fețe umane reale, obiecte cu fețe și obiecte fără fețe. Pentru fiecare fotografie, participantele au fost întrebațtecât de ușor pot vedea o față în fotografie, folosind o scară de la 1 (nu, nu văd o față) la 10 (da, cu siguranță văd o față).

În cele din urmă, acele femei care au avut un copil în ultimul an au raportat că au văzut toate fețele iluzorii mai ușor decât femeile care nu fuseseră niciodată însărcinate și femeile care erau în prezent însărcinate.