02 oct. 2023 | 10:11

Lucian Bute, avertisment pentru Simona Halep: ”Imaginea rămâne șifonată”. El a fost depistat pozitiv în 2016

SPORT
Lucian Bute, avertisment pentru Simona Halep: ”Imaginea rămâne șifonată”. El a fost depistat pozitiv în 2016

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani din tenis după ce a fost depistată pozitiv. Fostul boxer Lucian Bute, care a trecut și el prin aceeași experiență în anul 2016, a vorbit în premieră despre cazul sportivei din Constanța și a spus ce va urma după acest episod.

Ce a spus Lucin Bute despre cazul de dopaj al Simonei Halep

În 2016, fostul campion mondial Lucian Bute a fost depistat pozitiv și suspendat provizoriu, dar echipa lui de avocați a reușit să dovedească faptul că suplimentele folosite erau contaminate cu ostarină. Pînă la urmă, el a fost suspendat pentru șase luni și a plătit o amendă de 50.000 de dolari.

Și Simona Halep a susținut în fața judecătorilor de la Londra că un suplimnet contaminat a fost cauza dopajului, dar aceșția au concluzionat că valoarea de roxadustat ieșită la testul antip-doping nu putea fi atât de mare numai din acest motiv. Ei au vorbit și despre manipularea sângelui, o formă de dopaj sofisticată și greu de descoperit.

Lucian Bute, avertisment pentru Simona Halep: ”Imaginea rămâne șifonată”. El a fost depistat pozitiv în 2016

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj.

Lucian Bute a vorbit despre cazul de dopaj al Simonei Halep și este  de părere că ce s-a întâmplat este doar un accident și că speră ca ea să-și dovedească nevinovăția la TAS.

„Îmi pare foarte rău pentru Simona. Ne-am întâlnit aici la Montreal când a jucat la Cupa Rogers. Am fost la arenă, am susținut-o, ne-am văzut după. Atât cât o cunosc, cred că a fost un accident. Cred că a fost contaminat acel supliment.

Citește și: Simona Halep, prima apariție după suspendare. Ce a spus în discursul de 30 de secunde

Nu vreau să cred că a făcut ea cu bună știință. Nu cred că a făcut asta. În cazul meu s-a dovedit, dar au fost timp pierdut, avocați, bani și stres… Am demonstrat că a fost un accident și au ridicat suspendarea după șase luni. În cazul ei, vorbim despre patru ani”, a declarat Lucian Bute pentru Gazeta Sporturilor.

Lucian Bute a vorbit despre cazul Simonei Halep.

Lucian Bute a vorbit despre cazul Halep, după ce și el a fost prins dopat

”Am simțit panică și dezamăgire”

Fostul boxer a mărturisit că o astfel situație lasă o pată neagră pe carieră, indiferent cât de mică este pedeapsa. De asemenea, el a vorbit și despre momentul din 2016, când a aflat că a fost prins dopat.

Am simțit panică și dezamăgire, ținând cont că fusesem campion mondial timp de cinci ani. Publicul larg pune la îndoială, oamenii nu sunt în interior să știe câtă muncă e în spate, câte antrenamente, cât chin. Ajungi să creezi un dubiu. ‘Dar dacă?’.

Citește și: Întrebare în cazul Halep. De ce renumita academie a lui Patrick Mouratoglou lucrează cu firma minusculă din Canada

Așa suntem noi, oamenii, toți fac. Ok, s-a dovedit că suplimentul a fost contaminat, dar imaginea rămâne șifonată”, a mai spus Lucian Bute.

”E aproape imposibil să revii la un nivel înalt”

Lucian Bute i-a transmis și un mesaj Simonei Halep. El speră ca sportiva să intre cât mai repede pe teren, pentru că după o pauză de doi ani îi va fi foarte greu să mai revină la un nivel înalt.

”Să fie puternică, să fie încrezătoare și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dovedească faptul că a fost un accident. Sper să aducă probe concrete și să i se reducă pedeapsa.

Citește și: Cele trei argumente aduse de Simona Halep pentru problemele din pașaportul biologic. Concluzia judecătorilor

Să intre mai repede pe teren pentru că altfel îi va fi foarte greu. După doi ani de așteptare e aproape imposibil să mai revii la un nivel înalt”, a adăugat Lucian Bute pentru sursa citată.

Simona Halep a primit două suspendări de câte patru ani, care au fost contopite. Una este pentru prezența substanței interzise Roxadustat în sângele său, a doua pentru iregularitățile din pașaportul biologic.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele