19 mai 2023 | 12:31

Lucian Bode, despre posibila ieșire a UDMR de la guvernare. „Este foarte simplu”

ULTIMA ORĂ
Lucian Bode, despre posibila ieșire a UDMR de la guvernare. „Este foarte simplu”

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a vorbit despre posibila ieșire a UDMR de la guvernare. Ministrul Afacerilor Interne a precizat că liberalii au transmis foarte clar că dacă PSD vrea schimbarea protocolului, atunci ei cer reducerea numărului de ministere şi rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero.

Lucian Bode, despre posibila ieșire a UDMR de la guvernare

După ce au avut loc noi discuții, joi, despre posibila ieșire a UDMR de la guvernare, la rocadă, Lucian Bode a fost întrebat dacă există vreun ultimatum din partea acestui partid că părăsește coaliția dacă nu poate păstra Ministerul Dezvoltării.

„Este foarte simplu, dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere şi vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier şi secretar general al Guvernului, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier şi cancelarul guvernului.

Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată şi de PSD, şi de PNL, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor”, a spus Lucian Bode.

Lucian Bode rămâne sau nu în Guvern?

De asemenea, întrebat dacă va rămâne în Guvern, în contextul acuzațiilor de plagiat ce i-au fost aduse, ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări că nu există probleme și a spus că dacă va lua o decizie în acest sens, le-o va comunica mai întâi colegilor săi.

„Vă asigur că nu sunt probleme. Acest lucru îl va dovedi instanţa. Toţi ne vom supune votului membrilor BPN. Dacă voi lua o decizie, o voi spune întâi colegilor mei”, a spus Lucian Bode.

Bode: Dacă PSD vrea schimbarea protocolului, PNL cere rediscutarea tuturor portofoliilor

Ministrul a mai spus că liberalii au transmis foarte clar că dacă PSD vrea schimbarea protocolului, atunci ei cer să fie redus numărul de ministere și să fie rediscutate toate portofoliile de la zero. Oficialul a precizat că toate aceste lucruri vor fi clarificate în coaliție cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

„În ceea ce privește structura guvernului, poziția PNL exprimată ieri a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri. Am spus foarte clar, dacă există dorinţa din partea unuia dintre parteneri, PSD în cazul de faţă, să schimbăm protocolul, noi am solicitat două lucruri, reducerea numărului de ministere şi rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero.

În varianta în care PSD a propus schimbarea protocolului prin menţinerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea PNL a fost să reducă numărul de ministere de la 20 la maximum 18 şi să rediscute toate portofoliile, astfel încât la sfârşitul săptămânii viitoare să fie definitivată structura guvernului”, a spus Lucian Bode.

Întrebat dacă Ministerul Dezvoltării va fi preluat de PNL, Lucian Bode a spus că orice este posibil, în condițiile în care sunt rediscutate toate ministerele. Oficialul a adăugat că liberalii au suficiente resurse umane pentru a conduce orice minister.