Lovitură pentru băncile românești: totul vine de la UE, va fi „cutremur” pe toată piața
Schimbări legislative importante se conturează în sectorul bancar european. Modificările vin chiar de la Banca Centrală Europeană (BCE).
Conform noilor prevederi, se pare că BCE ) va cere băncilor să furnizeze, săptămânal, date cu privire la lichiditatea lor.
Scopul acestei măsuri este ca Banca Centrală Europeană să poată să efectueze controale mult mai ușor pe piața de profil.
Se schimbă regulile pentru bănci, decizia vine de sus, de la Banca Centrală Europeană
“Am decis să trimitem băncilor, începând din luna septembrie, o solicitare de trimitere de informaţii în regim săptămânal, pentru a avea date proaspete care ne vor permite să monitorizăm mai bine evoluţiile pe partea de lichiditate”, a declarat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria.
Între timp, sectorul bancar european, inclusiv cel românesc, se bucură de afaceri în creștere. “În 2022, sistemul bancar a avut un profit record pentru România, de 10,2 miliarde lei, peste 2 miliarde de euro – şi care anul acesta va fi depăşit cu mult. Şi cum va fi depăşit? Printre altele şi pentru că, în primele patru luni ale acestui an, băncile au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite.
Iată, în timp ce în perioada primelor patru luni ale anului BNR a crescut dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, băncile comerciale, vorbesc per ansamblul sistemului, au crescut dobânda la creditele în lei noi cu 41 de puncte de bază, mai mult sau mai puţin în linie, dar au scăzut rata dobânzii oferite la depozitele nou constituite în lei cu 53 de puncte de bază. Deci, e clar, din această marjă crescută rezultă profit mai mult”, a precizat Valentin Lazea, la conferinţa organizată de Ziarul Bursa.
Nici vecinii din sudul țării n-o duc mai rău. Conform celui mai recent raport al BTA, care face referire la sistemul bancar bulgăresc, observăm un grad înalt de prosperitate în rândul băncilor. Sursa citată notează că, la finele lunii mai a anului curent, activele totale ale sistemului bancar erau de 161,8 miliarde de leva şi faţă de finalul lunii aprilie au crescut cu 1,9 miliarde de leva (1,2%).