19 iun. 2023 | 07:30

Lovitura momentului pentru șoferii români: se schimbă legea pentru permisele de conducere, după o anumită vârstă

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru șoferii români: se schimbă legea pentru permisele de conducere, după o anumită vârstă

Odată cu trecerea anilor, abilitatea șoferilor de a mai conduce se diminuează semnificativ. Cu toate acestea, legislația în vigoare oferă carnetul de șoferi pe viață, chiar dacă trebuie să-l reînnoiești după o anumită perioadă. Acest lucru nu va mai fi posibil.

Uniunea Europeană face eforturi din ce în ce mai mari să impună la nivelul țărilor care fac parte din comunitate un mecanism prin care să reducă semnificativ rata accidentelor pe șosele. Printre altele, acest efort va afecta abilitatea de reînnoire a permisului de conducere pentru pensionari. În particular, persoanele de peste 70 de ani vor fi nevoite să-și demonstreze în mod regulat abilitatea de conduce un autoturism fără evenimente și în deplină cunoștință de cauză. Valabilitatea permiselor de conducere va fi și ea modificată, inclusiv în România.

De ce se schimbă legea pentru permisele de conducere

Autoritățile de la Bruxelles, până în 2050 vor să reducă la zero rata deceselor în trafic. Până în 2030, vor s-o reducă la jumătate, în contextul în care, în 2022, și-au pierdut viața 20.600 de persoane, în creștere comparativ cu anii pandemiei, 2020 – 2021.

Printre altele, pentru atingere scopului, persoanele peste 70 de ani vor fi nevoite să treacă printr-o verificare a cunoștințelor rutiere la fiecare 5 ani. Această măsură este momentan implementată în câteva țări europene, dar măsura va fi extinsă pe întregul bătrân continent. În Germania, de exemplu, după ce ți-ai luat permisul, acesta este pe viață, chiar dacă, în unele situații, autoritățile te pot obliga la o călătorie împreună cu un instructor rutier pentru verifica dacă mai deții aptitudinea de a conduce.

Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, tot la nivelul întregii Uniuni, permisele de conducere vor avea o valabilitate de 15 ani, în loc de 10 ani în prezent, urmând ca după 70 de ani, valabilitatea să fie redusă la 5 ani, iar fiecare reînnoire din acel moment să se producă doar în urma unei retestări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele