25 apr. 2023 | 11:28

Lovitura momentului pentru românii care stau la casă, la apartament: ce se întâmplă cu taxele și impozitele din 2024, inevitabil

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru românii care stau la casă, la apartament: ce se întâmplă cu taxele și impozitele din 2024, inevitabil

Valurile de scumpiri cu care se confruntă românii de mai bine de un an se pare că nu se vor potoli curând, având în vedere că majorările de taxe și impozite locale vor veni ca o nouă lovitură atât pentru românii care stau la casă, cât și pentru cei care stau la bloc. Până și locurile de parcare vor deveni aroganță mai mare decât erau oricum în prezent.

O Hotărâre de Consiliu General ce urmează să se bucure de vot joi, pe 27 aprilie, va ridica cu 13,8% taxele și impozitele locale aplicate în București din 2024. Valoarea procentuală respectivă a fost calculată pornind de la rata inflației din 2022 stabilită de INS.

Cresc taxele și impozitele din București

„Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local  și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8%”, se arată în Referatul de Specialitate consultat de Economedia.

La fel ca în anii trecuți, pentru plata cu anticipație a dărilor la Consiliul Local, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 10 %. De exemplu, pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. (pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi).

În momentul de față, pentru locurile de parcare de reședință din Capitală se plătește între 300 și 600 de lei, în funcție de zonă. În contextul în care taxa pentru parcarea de reședință se stabilește tot prin Hotărâre de Consiliu General pentru toate cele șase sectoare, o majorare de 14 procente se va resimți de către toți cetățenii Bucureștiului. Proprietarul unui apartament cu trei camere care plătește un impozit de 250 de lei în 2023, de anul viitor, va sări la 290 de lei.

În contextul în care Capitala dă tonul în România pe foarte multe practici adoptate la nivel de consiliu local, este improbabil ca scumpiri similare, ancorate în rata inflației, să nu se resimtă și în alte localități de pe meleaguri mioritice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele