Lovitura momentului pentru pensionarii din România: așa știi că nu va mai fi nimeni să-ți plătească pensia, avertismentul Băncii Mondiale
Sistemul de pensii din România este departe de a fi sustenabil pe termen lung. Problemele pe marginea faptului că nu o să mai fie cine să ne plătească pensiile în câțiva ani sunt departe de a fi noi. Ce s-a schimbat este că această realitate cruntă de pe meleaguri mioritice tocmai a fost confirmată de Banca Mondială.
Sistemul de pensii din România este lovit din toate părțile. În timp ce sporul natural al țării este negativ de mulți ani, natalitatea este în groapă, iar emigrația bubuie, nu ajută nici faptul că numărul românilor de peste 85 de ani s-a dublat. În acest context, Banca Mondială a tras un semnal de alarmă cât se poate de serios. Nu de alta, dar pur și simplu nu pare sustenabil ce se întâmplă în țara noastră, având în vedere numărul prea mic de salariați în raport cu cel al pensionarilor. Dacă te uiți la acel raport dintre românii aflați la pensie și cei din câmpul muncii pe județe, ți se ridică părul pe mână.
De ce este inevitabil să nu mai aibă cine să-ți plătească pensia
Sistemul de pensii din România este în pericol din mai multe puncte de vedere, iar câteva cifre ilustrează perfect dezastrul spre care se îndreaptă cei mai vulnerabili dintre români. Ca referință, în 1960, 2,3 români lucrau pentru a plăti o pensia unei alte persoane, acesta era raportul dintre muncitori și pensionari. Acum, același raport este de 1,6, practic, 10 salariați la nivel național susțin 8 pensionari. Situația îngrijorătoare a fost confirmată și de către INS, nu doar de către oficialii Băncii Mondiale.
Problema la nivel național este însă semnificativ mai gravă la nivel local, având în vedere că în Teleorman, de exemplu, 10 salariați susțin pensiile a 15 persoane, pe când în Ilfov, unde te-ai aștepta să fie foarte mulți oameni în câmpul muncii, raportul este de 10 la 13. Perspectivele nu sunt optimiste, iar având în vedere că aproximativ 50% dintre copii români vor să plece în străinătate, cifrele vor arăta mult mai rău semnificativ mai repede decât în prezent.