16 mart. 2023 | 08:25

Lovitura momentului pentru amatorii de țigări electronice și tutun încălzite, anulată: s-a schimbat schimbarea

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru amatorii de țigări electronice și tutun încălzite, anulată: s-a schimbat schimbarea

Spre surprinderea celor care credeau că nu avem o industrie agresivă de lobby în România, cu bugete aproape infinite, ca să înțelegi un pic modul în care funcționează legea în această țară, este suficient să ai în vedere proiectul legislativ menit să interzică țigările electronice și cele cu tutun încălzit în spațiile publice.

După ce a fost anunțat cu surle și trâmbițe un proiect legislativ menit să echivaleze tratamentul țigărilor electronice cu cel al țigărilor tradiționale, reflectându-se într-un val masiv de restricții pentru toate tipurile de fumători, proiectul a fost retras de inițiatori. Cu alte cuvinte, parlamentarii care ar fi putut să facă diferența atunci când vine vorba de sănătatea celor care nu se pot abține de la fumat, ”s-au răzgândit”. Pun în ghilimele formularea cu pricina, deoarece nu vom afla niciodată ce i-a făcut să retragă de la dezbatere legea respectivă. Important este că, din momentul retragerii, nu mai poate fi dezbătută, adoptată și aplicată.

Creșterea numărului de fumători, mai ales în rândul tinerilor, irelevantă

Autoritățile române au decis să se spele pe mâini de orice inițiativă care ar fi avut o șansă se reducă numărul fumătorilor, mai ales dintre copii.

Ca referință, conform avocatnet.ro, inițiativa legislativă retrasă își dorea integrarea produselor similare celor pe bază de tutun, cum ar fi cele care au la bază încălzirea tutunului, țigaretele electronice cu sau fără nicotină sau narghilelele, și aplicarea tuturor măsurilor legislative în vigoare și asupra utilizării acestor aparate moderne care au un sistem asemănător ca mod de utilizare și scop cu produsele clasice de fumat. În consecință, restricțiile de consum și regulile speciale de promovare și publicitate ar fi urmat să se aplice și acestor dispozitive alternative de fumat. În practică, s-ar fi schimbat Legea nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, dar și Legea 457/2004 privind publicitatea și sponsorizarea pentru produsele din tutun.

Lista completă cu modificările care NU vor mai intra în vigoare de acum înainte poate fi văzută mai jos:

  • interzicerea utilizării produselor similare celor din tutun în spații publice (instituții, magazine, restaurante, unități de învățământ, mijloace de transport în comun, avioane etc.)
  • interzicerea comercializării produselor similare celor din tutun în spații din vecinătatea școlilor, în locuri de joacă pentru copii etc.
  • interzicerea publicității produselor similare celor din tutun prin pancarte, în săli de spectacol, în magazine etc.
  • interzicerea  promovării prin sponsorizări a noilor produse de fumat în spațiul public, mai puțin în punctele comerciale care au această destinație
  • interzicerea fumatului (prin orice fel de produs – țigară, țigară electronică, dispozitiv de încălzire a tutunului) în interiorul autovehiculelor unde se află copii și femei însărcinate.

Ca efectele industriei de lobby din partea companiilor producătoare de ”alternative” la fumat să fie evidente, merită avut în vedere că în expunerea de motive pentru acest proiect legislativ retras de la dezbatere din Parlament, aceeași inițiatori care s-au răzgândit acum au atras atenția asupra motivelor pentru care este necesară schimbarea legislativă. „Rezultatul anchetelor epidemiologice indică o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților din România”, se arăta în document. De la vârste din ce în ce mai fragede, copii români sunt expuși acestor produse periculoase pentru sănătate și cad pradă viciului. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele