Lovitura momentului pentru acești pensionari, era inevitabil: decizia vine la Bruxelles și ne va costa pe toți
Din momentul în care coaliția de guvernare formată din PNL, PSD și UDMR nu a reușit să elimine pensiile speciale în 2022 sau să facă pași importanți în acest sens, România a riscat pierderea unor sume fabuloase de bani din PNRR. Nu de alta, dar nu a respectat jaloanele impuse de Comisia Europeană.
În teorie, PSD prin ministrul Muncii a făcut un pas infim spre reforma pensiilor speciale printr-un proiect care, nici acela nu a fost încă votat. Schimbările erau însă atât de insignifiante în acel caz, încât USR a anunțat din start că nu le va vota, iar partidul REPER și-a manifestat de asemenea opoziția pe acel subiect. Acum, au venit și pozițiile din partea Comisiei Europene și al Băncii Mondiale, iar ambele sunt avertismente, mai degrabă decât sugestii.
Pensiile speciale trebuie să dispară
Banca Mondială a transmis un avertisment formal autorităților române prin care atrage atenția asupra faptului că reforma pensiilor speciale propusă de PSD este insuficientă. Comisia Europeană are o atitudine similară pe acest subiect, dar le-a comunicat momentan doar informal.
Realitatea proiectului inițiat de Ministerul Muncii este cât se poate de clară. Nu se atinge de pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor, chiar dacă interzice, de exemplu, ca pensia să depășească salariul de bază și nu mai includă sporuri și prime.
”Pentru cetățeni, lucrurile se traduc simplu: Guvernul a ratat un obiectiv din PNRR, iar posibilitatea de a nu mai primi banii aferenți din partea Comisiei Europene este astăzi cât se poate de reală. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, grupul REPER din Parlamentul României își propune să inițieze acest demers din opoziție”, arată comunicatul REPER.
În condiții ideale, REPER își dorește eliminarea completă a pensiilor speciale și trecerea acelor persoane la un sistem bazat pe contributivitate, mai ales în cazul celor care au primi astfel de sume fabuloase fără absolut niciun motiv. Vezi ca exemplu funcționarii publici parlamentari.
Pe partea de judecători și procurori, REPER propune următoarele măsuri: majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet de la 25 la 35 de ani, calcularea pensiei în funcție de indemnizația brută din ultimii 5 ani, excluzând sporurile temporare, nu în funcție de venitul din ultima lună sau ultimul an, penalizarea prin scăderea pensiilor a celor care nu au stagiul complet de 35 de ani, nu doar în magistratură, ci și în alte profesii, eliminarea posibilității de a beneficia de pensie specială fără stagiu complet pentru Președintele ÎCCJ, Procurorul General, Procurorii Șefi DNA/DIICOT și membrii CSM, precum și indexarea pensiilor în plată exclusiv cu rata inflației.
„Parlamentarii puterii au în față o alegere simplă: să voteze pentru adoptarea proiectelor menționate anterior, ce vizează veniturile a câteva mii de pensionari speciali, sau să își asume pierderea a miliarde de euro pentru întreaga populație. Partidul REPER va continua să susțină lupta împotriva inechităților prin proiecte privind interzicerea cumulului pensiilor și salariilor sau indemnizațiilor la stat, precum și a cumulului indemnizațiilor din funcții publice și participarea în diferite Consilii de Administrație ale companiilor de stat”, a declarat deputatul Andrei Lupu.