Lovitura dimineții pentru șoferii români, oficială. Crește punctul de amendă, se majorează sancțiunile, riști să rămâi fără mașină
Sub pretextul sporiri siguranței rutiere pe drumurile publice, Ministerul de Interne are în plan o serie stufoasă de schimbări pentru șoferi, dar și pentru polițiștii de la circulație. Cea mai dureroasă modificare vizează creșterea amenzilor rutiere, după câțiva ani de amânări a actualizării punctului de amendă.
Codul Rutier va suferi niște schimbări semnificative în perioada următoarea, după cum se arată într-o inițiativă a MAI. Printre altele, sancțiunile pentru cei descoperiți că se urcă la volan băuți sau sub influența drogurilor în mod repetat, vor deveni semnificativ mai aspre. În același timp, toate celelalte amenzi de circulație care se aplică în România se vor majora peste noapte, fiind ancorate într-un punct de amendă care crește de 145 lei în prezent la 165 de lei.
Traficul de droguri, sancționat mai aspru
După intrarea în vigoare a noilor modificări legislative propuse de Ministerul Afacerilor Interne, traficanții de droguri nu vor mai putea obține sub nicio formă pedepse cu suspendare. Nici procesul de reducere a pedepselor nu va fi la fel de facil ca până acum. Ca referință, în prezent, un traficant care denunță un alt traficant, se bucură de reducerea pedepsei la jumătate. În plus, un avocat bun îl poate ajuta să obțină reducerea pedepsei la minum sau, în cel mai bun caz, nici măcar să nu vadă interiorul unei închisori.
Conform noii propuneri legislative, un traficant va putea obține reducerea pedepsei doar dacă denunță un altul, iar în urma activităților desfășurate de polițiști, se obține aceeași cantitate de droguri confiscată, de la el, sau aceeași cantitate de arme.
Modificările noului Cod Rutier pentru șoferi
În ceea ce privește șoferii care circulă de drumurile publice din România, aceștia riscă să rămână chiar și fără mașină, fapt imposibil anterior, conform noului Cod Rutier. Cu această situație se vor confrunta persoanele care folosesc mașinile ca arme. Asta se referă la faptul că, dacă un șofer va fi prins în mod repetat la volanul unui autoturism, după ce a consumat alcool sau droguri, va rămâne fără mașină.
Nu se mai pot acorda avertismente sub nicio formă pentru contravențiile grave din sfera consumului de stupefiante și/sau băuturi alcoolice. Nu în ultimul rând, crește punctul de amendă de la 145 de lei la 165 de lei.
Ca o notă de subsol interesantă, toți polițiștii vor fi testați obligatoriu antidrog anual, iar persoanele care se încadrează în Academia de Poliție vor fi testate la admitere. Cei care refuză din cadrul Poliției vor avea contractul de muncă suspendat pe perioadă determinată în prima fază și, ulterior, dacă refuză în continuare, contractul suspendat pe perioadă nedeterminată, conform Observator.