Lovitura dimineții pentru românii care au credite la Banca Transilvania și BRD: decizia instanței, o veste proastă pentru datornici
În urmă cu aproximativ o lună, ANPC făcea valuri la nivel național printr-o sancțiune aplicată unui număr record de băncii din România. ”Problema” depistată a vizat modul de calcul al ratelor pentru românii îndatorați la instituțiile bancare. Între timp, Banca Transilvania și BRD au obținut în instanță suspendarea ordinului ANPC.
Problema este simplă, pentru primii ani de plată a unui credit, ratele la bancă sunt formate într-o proporție covârșitoare din dobânda aferentă respectivului credit și prea puțin din datoria efectivă. Abia pe finalul creditului, respectivele procente se inversează. Cei care plătesc ratele lunar pe toată perioada, nu sunt afectați deloc de această practică.
Cei care vor însă să plătească 10 rate anticipat, de exemplu, după un an de credit, vor fi șocați să afle că datoria efectivă în fața băncii se va diminua infim spre inexistent. Nu de alta, dar vor plăti, conform scadențarului, aproape exclusiv dobânda, nu datoria. În orice caz, practica este standard în industrie, nu au inventat-o băncile din România și, deși a făcut subiectul unei sancțiuni din partea ANPC și ar fi urmat ca toate ratele la credite să fie recalculate, instanța a stabilit suspendarea ordinului de la Protecția Consumatorului. Inițial, Banca Transilvania a înregistrat o victorie răsunătoare pe subiect, acum a venit rândul BRD, deși probabil că toate instituțiile bancare de la noi se vor bucura de aceeași clemență din partea tribunalelor.
Ce se întâmplă cu ratele românilor la Banca Transilvania, BRD
„Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 418/23.05.2023 până la până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi 23.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlogirea grefei instanţei”, este soluţia anunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, în procesul dintre BRD şi ANPC, conform Economedia.ro.
Cereri similare de suspendare a ordinului ANPC au mai fost depuse de Raiffeisen Bank, Credit Europe și First Bank. Pronunțarea sentinței și în acele spețe din partea Curții de Apel București ar trebui să vină pe 30 iunie.