Lovitura dimineții pentru pensionarii românii, analiștii au avut dreptate: dezastrul din sistemul de pensii, confirmat oficial
Pensionarii români trec de mulți ani printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar, iar pronosticurile sunt din ce în ce mai pesimiste. Problema nu se rezolvă nici cu ajutoare sociale, tichete de masă sau vouchere de energie acordate de câteva ori pe an.
Viitorul financiar al românilor este unul incredibil de sumbru și nu pare decât să meargă din rău în mai rău. Probabilitatea ca în 10 – 15 ani să nu mai aibă cine să-ți plătească pensia sau aceasta să fie infimă spre inexistentă este una incredibil de mare. Nu de alta, dar, la momentul de față, 10 salariați susțin 8 pensii. În zece ani, raportul va fi de 1 la 1, ducând la contextul perfect pentru prăbușirea sistemului public de pensii.
Banii cotizați la pensie în 2023 nu-ți garantează pensia în 2033
Populația României se duce în cap într-un ritm îngrijorător, iar primii care pleacă din țară sau refuză să mai facă copii pe meleaguri mioritice sunt tinerii, forța de muncă, cei care facilitează, în fapt, achitarea pensiilor la vârstnici. Dacă prognoza Organizației Națiunilor Unite este corectă, populația României va fi de 15,7 milioane de locuitori în 2050, cei mai mulți dintre ei fiind pensionari nevoiți să trăiască din sume infime.
Pesimismul din piață nu este ajutat nici de lipsa de încredere a românilor în sistemul de pensii de stat. ”Nu mă bazez pe pensia de stat pentru că este foarte mică”, a insistat un român citat de Observatornews.ro.
Pe termen lung, dacă vrei să-ți faci bătrânețea în România, cea mai bună soluție este să planifici un sistem de economisire și să te ții de el. Pensiile private reprezintă o soluție decentă, dar mai sunt și altele. „Alternativa pe care o avem este cea a investiţiilor în acţiuni, pentru că piaţa de capital are o capacitate mai bună de a absorbi inflaţia”, spune Andreea Nica, analist financiar. „Ne gândim la produse pe termen lung. Dacă aş fi pus acum 10 ani 100 de lei într-un fond de acţiuni, astăzi aş fi avut 202 lei. Ne gândim şi la pensia privată – pilonul 3”, recomandă Florentina Calotă, profesor de educaţie financiară, potrivit aceleiași surse.
Pilonul 3 este sistemul de pensii private opționale care, în februarie 2023, găzduia economiile a 637.000 de români. „Pentru pilonul III- avem şi un beneficiu al deductibilităţii fiscale pentru aproximativ 150 de lei pe lună – putem să transferăm banii direct din salariul brut”, adaugă Andreea Nica, analist financiar. „În cazul celor care au deja pilonul 2 şi, poate, şi pilonul 3, trebuie să înţeleagă că ei au o expunere foarte mare în titluri de stat. Titlurile de stat au dobândă fixă, deci nu au performat foarte bine în acest context de inflaţie”, a adăugat ea.
„Este un lucru excepţional, după părerea mea. Ar ajuta fantastic”, crede un român. „Să presupunem că o persoană economiseşte 150 de lei lunar, timp de 35 de ani. La un câştig real de 1%, va strânge în cont 75.000 de lei, adică puţin peste 15.000 de euro. Dacă randamentul ar fi mai bun, de 3% spre exemplu, ar strânge în cont 110.000 de lei, adică 22.000 de euro”, arată Observator.