Lovitura dimineții pentru pensionarii români, direct de la Bruxelles. Guvernul Ciolacu a ratat șansa pentru o viață mai bună a românilor
Pensiile românilor nu vor mai putea fi majorate și indexate cu inflația pentru prea mult timp de acum înainte din cauza unui angajament pe care țara noastră și l-a asumat în fața Bruxelles-ului și care nu pare să mai poată fi negociat.
Cheltuielile totale cu sistemul de pensii din România nu pot depășit 9,4% din produsul intern brut, după cum se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență. În teorie, au existat mai multe tentative pentru desființarea acelui prag, cea mai recentă în ultima săptămână din partea ministrului Fondurilor Europene și a ministrului Muncii în fața Comisiei Europene, dar se pare că a fost un eșec.
Pensiile românilor s-ar putea să rămână neschimbate
Conform datelor obținute de Digi24, destul de sus pe agenda discuțiilor de la Bruxelles s-a aflat și eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensiile românilor. Din păcate, discuția cu funcționarii Comisiei pe subiect s-a încheiat brusc și nici măcar nu a avut legătură cu pretenția românilor. Oficialii europeni au vrut să negocieze respectivul prag, dar doar după ce aveau acces la o lege a pensiilor generale actualizată, iar aceea nu există momentan într-o formă concretă.
În plus, Comisia spera în egală măsură să impună totuși o disciplină financiară, chiar dacă se elimină acel prag și nu sunt afectate posibilitățile de actualizare sau majorare a pensiilor pe viitor. Pentru asta, ar fi fost nevoie de un alt indicator propus de către autoritățile române care să ilustreze eficiența guvernului Ciolacu. Acesta a lipsit și el.
În acest moment, singura șansă de desființare a pragului de 9,4% din PIB pentru pensii se poate materializa doar în momentului care se depune la Bruxelles un PNRR actualizat cu un nou capitol de RePowerEU. Tot atunci ar trebui să fie inclus și un alt indicator de referință care să înlocuiască procentul menționat. Acea iterație a Planului ar trebui să fie înaintată de ministrul Fondurilor Europene către Comisia Europeană în perioada imediat următoare.