Locuri de muncă pentru toți românii: renunță la scuza că „nu găsești de lucru”
Mulți români continuă să șomeze sau să stea pur și simplu acasă, fără vreo sursă de venit, trăind pe banii rudelor apropiate, pe motiv că nu-și găsesc de lucru. Cât adevăr să fie în această scuză?
Ei bine, cu siguranță că există și persoane ce nu pot să găsească, poate pentru moment, joburile pe care și le-ar dori. Poate piața muncii nu oferă anumite oportunități în unele momente sau poate așteptările candidaților respectivi nu sunt corelate cu realitatea, însă în linii mari, dacă dorești să lucrezi, trebuie să găsești o soluție. Poate că nu este pe măsura așteptărilor tale ceea ce ți se ivește, dar trebuie să fii conștient de faptul că un job este totuși o sursă de venit și pentru o perioadă limitată de timp e mai bun decât nimic. În mod surprinzător, există și români care afirmă că, deși nu au pretenții și mari așteptări de la angajatori, tot nu pot să-și găsească de lucru, or aici s-ar putea să nu fie chiar așa, dacă ținem cont de datele pe care le publică platformele de recrutare online din România.
Nu sunt locuri de muncă sau românii nu vor să lucreze?
De la acestea aflăm că anul 2023 a adus un volum impresionant de locuri de muncă disponibile la nivelul întregii țări și dacă analizezi cifrele poți să constați că angajatorii se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Practic, din cifre reiese că nu joburile lipsesc, ci doritorii.
Ca referință, conform unei analize eJobs, primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe această platformă.
Din fericire, spun specialiștii, români par să fie din ce în ce mai interesați și caută în mod activ să se integreze în câmpul muncii, unii pentru prima dată, alții prin căutarea de oportunități mai bune de angajare.
„Nu vedem diferenţe notabile în ceea ce priveşte numărul de joburi postate sau de aplicări, însă vedem o schimbare majoră în ceea ce priveşte numărul de candidaţi nou apăruţi în platformă. Astfel, de la începutul anului şi până acum, avem 200.000 de candidaţi noi, cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2022.
âVorbim, deci, despre cel mai mare număr de candidaţi din istorie. Faptul că acest lucru nu se reflectă încă în nivelul aplicărilor ne arată că aceştia au intenţia de a-şi schimba jobul în perioada următoare, dar prospectează, pentru moment, piaţa şi aşteaptă, cel mai probabil, să vadă care va fi cursul economiei în următoarele luni”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.