Locuri de muncă într-o țară vecină cu România. Statele din care sunt recrutați cei mai mulți lucrători străini
Sunt disponibile locuri de muncă într-o țară vecină cu România ce se confruntă cu o criză a forței de muncă. Cei mai mulți lucrători străini sunt recrutați din câteva state, atât pentru companiile de producție, cât și pentru companiile de servicii.
Statele din care sunt recrutați cei mai mulți lucrători străini
Cei mai mulţi lucrători străini sunt recrutaţi în Ungaria de companiile de închiriere a forţei de muncă din Filipine, mai ales, dar și din Vietnam, Indonezia, Mongolia și Kârgâzstan. Până acum, 25 de astfel de companii au obținut certificare pentru a aduce lucrători printr-o procedură simplificată.
Expertul HR Portal în piaţa forţei de muncă Zoltán Karácsony a precizat că cercul de clienţi care cer forţă de muncă din străinătate este în continuă expansiune. Atât companiile de producție cât și cele de servicii ar angaja muncitori străini, de exemplu, pentru curăţenie în hoteluri.
Cei mai mulți lucrători străini sunt aduși în Ungaria pentru domenii ce necesită o specializare. Însă, este în creștere și căutarea muncitorilor calificați. De exemplu, se caută muncitori în posturi de sudori, șoferi de camioane și șoferi de stivuitoare.
Conform expertului, problema este că timpul de realizare pentru o recrutare este de 14-15 săptămâni, pentru că administrația – de exemplu, eliberarea autorizațiilor – încetinește procesul.
Aproximativ 500.000 de noi locuri de muncă în Ungaria
În Ungaria pot fi create în următorii ani aproximativ 500.000 de noi locuri de muncă. Aceasta presupune implicarea a cel puțin 200.000 – 300.000 de muncitori străini peste numărul actual de aproximativ 100.000.
Conform unui secretar de stat responsabil cu politica de ocupare a forței de muncă, Sándor Czomba, până acum, lucrătorii străini au venit în Ungaria în principal din țările vecine. Însă, situația se va schimba ”cu siguranță”.
Din acest motiv, parlamentul ungar a adoptat legislația ce va intra în vigoare în luna noiembrie şi care permite angajarea lucrătorilor străini în Ungaria cu respectarea unor condiții stricte, dar care nu le oferă șansa de a se stabili în țară.
Potrivit lui Zoltán Karácsony, Oficiul Central de Statistică a măsurat în primul trimestru al anului 2023 mai puține posturi vacante pentru prima dată din 2020, dar şi aşa sunt în evidenţă 83.000 de posturi.
Cele mai multe locuri de muncă vacante erau printre ocupațiile ce necesită studii superioare. În timp ce numărul posturilor vacante în management, ocupațiile care necesită aplicarea independentă a studiilor superioare și ocupațiile agricole au crescut, a scăzut în celelalte grupe principale de ocupații.
Deficitul de forță de muncă este mult mai mare la vest de Ungaria. În primul trimestru al acestui an, în Uniunea Europeană erau 2,8 posturi vacante la o sută de locuri de muncă. Austria, Belgia și Olanda au avut cea mai mare cerere de forță de muncă suplimentară (4,7 la sută fiecare), iar timp ce Bulgaria, Spania, Polonia și România (0,9 la sută) au avut cea mai scăzută cerere, cifra ungară fiind de 2,5 la sută.