Locuri de muncă „gârlă” pentru românii fără școală sau experiență: firmele se uită lung, nu le bate nimeni la ușă
Criza forței de muncă capătă dimensiuni din ce în ce mai îngrijorătoare la noi în țară. Companiile se confruntă cu un deficit de lucrători, în timp ce numărul joburilor vacante atinge ordinul zecilor de mii în toată țara.
Angajatorii de la noi din țară resimt o mare dificultate în procesul de recrutare și ocupare a posturilor pe care le au vacante în cadrul companiilor lor. Pur și simplu, spun oamenii de afaceri, nu găsesc doritori care să vină să lucreze, iar din cauza deficitului de forță de muncă foarte multe firme au probleme în a-și duce la bun sfârșit obiectivele stabilite de conducere și, de asemenea, sunt afectate și-n procesul lor firesc de dezvoltare.
La nivelul întregii țări, zeci de mii de locuri de muncă așteaptă să fie ocupate, însă acestea se mențin vacante, de la o lună la alta, spre disperarea patronilor români, care spun că nu mai știu ce să mai facă să convingă oamenii să vină la muncă.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în România sunt nu mai puțin de 49.766 de locuri de muncă disponibile în acest moment.
Nu mai vor tinerii din ziua de azi să muncească? E mai tentant ajutorul social?
Cel mai interesant aspect este că majoritatea sunt destinate persoanelor care nu au studii de specialitate și nici experiență în anumite domenii. Practic, dacă aceste persoane ar fi interesate de locurile de muncă, a doua zi ar fi angajate de către firmele care caută personal pentru diverse activități.
Iată, conform raportului ANOFM, care sunt cele mai populare joburi puse la bătate de firmele din România în acest moment: agent de securitate (5.750); muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (2.900); muncitor necalificat la demolarea
clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (2.342); lucrător comercial (2.117); manipulant mărfuri (1.959); curier (1.955); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.888); muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.070); femeie de serviciu (908); ambalator manual (853).