28 apr. 2023 | 10:44

Locul tău de muncă, ”vânat” de inteligența artificială: cum am ajuns să ne temem de AI, fără legătură cu Terminator

ACTUALITATE
Locul tău de muncă, ”vânat” de inteligența artificială: cum am ajuns să ne temem de AI, fără legătură cu Terminator

Ești îngrijorat că AI îți va lua locul de muncă? Potrivit unui nou raport de la BBC, nu ești singurul,

„Sunt uimită de cât de repede a devenit ChatGPT atât de sofisticat”, a declarat pentru BBC Claire, un PR în vârstă de 34 de ani, care și-a păstrat numele de familie privat.

„Dă-i câțiva ani de acum încolo și îmi pot imagina cu siguranță o lume în care un chatbot își face treaba la fel de bine pe cât pot eu. „Urăsc să mă gândesc ce ar putea însemna asta pentru capacitatea mea de angajare”, a adăugat ea.

„Cred că mulți oameni care își desfășoară activitatea în domeniul creativ sunt preocupați”, a spus, pentru BBC, copywriter-ul Alys Marshall, în vârstă de 29 de ani, din Bristol, Marea Britanie.

„Cu toții sperăm doar că clienții noștri vor recunoaște valoarea noastră și vor alege autenticitatea unui om, în detrimentul prețului și confortului instrumentelor AI”.

Iar acum, la modul cel mai sincer, anxietatea legată de impactul AI pe piața muncii în acest moment nu este tocmai nejustificată. Rest of World a raportat de curând că ilustratorii chinezi de jocuri video sunt deja scoși din muncă de către omologii lor digitali.

Mai este și faptul că într-o notă recentă, Goldman Sachs, o companie de investiții bancare, a prezis că AI poate automatiza trei sute de milioane de locuri de muncă. Pentru context, conform calculelor populației Biroului de Recensământ al SUA, există aproximativ 334 de milioane de oameni care trăiesc astăzi în America.

Unii experți spun că cei care se tem de automatizare ar trebui, în schimb, să se concentreze pe controlul a ceea ce pot controla, de fapt.

„Este normal să simțim anxietate cu privire la impactul AI, deoarece evoluția sa este fluidă și există mulți factori de aplicare necunoscuți”, a declarat Carolyn Montrose, antrenor de carieră și lector la Universitatea Columbia, pentru BBC.

Inteligența artificială ne lasă fără joburi?

De asemenea, aparent, Montrose crede că anxietatea este o alegere și orice lucrător îngrijorat de peste tot din lume ar trebui să „aleagă să se simtă îngrijorat de AI și să învețe despre ea și să o folosească în avantajul lui”.

Grozav. Dar, chiar dacă înveți despre inteligența artificială și descoperi cum să încorporezi AI în fluxul tău de lucru, ca mijloc de a avansa, acest lucru nu înseamnă că un CEO undeva nu va profita de șansa de a concedia angajații, indiferent de cât de mult te specializezi tu. Și în timp ce societatea umană s-a adaptat istoric la schimbările tehnologice majore în cadrul forței de muncă, dezvoltarea și integrarea AI se mișcă foarte rapid.

AI care îți înlocuiește jobul se întâmplă deja și se pare că unii dintre șefii tăi sunt bucuroși să recunoască acest lucru. Odată cu succesul ChatGPT de la OpenAI, relevanța lucrătorilor umani, de la scriitori la programatori, a ajuns sub amenințarea învechirii. Și amenințarea este foarte reală, se pare.

Potrivit unui sondaj ResumeBuilder.com efectuat pe o mie de lideri de afaceri care folosesc sau intenționează să folosească ChatGPT, 49% dintre companiile lor folosesc chatbot-ul într-o anumită capacitate. Și dintre aceste companii, 48% spun că au înlocuit deja lucrătorii din compania lor cu AI.

„Așa cum tehnologia a evoluat și a înlocuit lucrătorii în ultimele decenii, ChatGPT poate avea un impact asupra modului în care lucrăm”, a declarat Stacie Haller, consilier-șef de carieră al ResumeBuilder.com, într-un comunicat.

„Rezultatele acestui sondaj arată că angajatorii caută să simplifice unele responsabilități de muncă folosind ChatGPT”.

Este important de reținut că respondenții au fost aleși pe baza unei întrebări – dacă companiile lor folosesc deja ChatGPT în orice context.

Acestea fiind spuse, faptul că un sfert dintre respondenți au spus că au înlocuit deja lucrătorii cu AI – iar 93% spun că intenționează să extindă utilizarea AI – ar putea fi un semn sumbru al lucrurilor, pe măsură ce tehnologia se răspândește în continuare.

Viitoarele disponibilizări sunt și ele la orizont. 63% dintre liderii de afaceri sunt de părere că integrarea ChatGPT fie „cu siguranță”, fie „probabil” va duce la eliminarea forței de muncă umane. Până acum, 66 la sută dintre companiile care folosesc ChatGPT îl folosesc pentru a scrie cod, 58 la sută pentru redactare și creare de conținut, 57 la sută pentru asistența clienților și 52 la sută pentru a rezuma întâlniri și documente, a constatat sondajul.

Liderii de afaceri sunt și ei impresionați cu ușurință, 55% spunând că calitatea muncii ChatGPT este „excelentă”. Indiferent de hype-ul copleșitor din jurul ChatGPT și al altor AI generative, este clar că chatbot-ul nu poate fi bazat pe faptul că este exact din punct de vedere real, așa cum au demonstrat articolele generate de AI, pline de erori, de la CNET și Men’s Journal.

Chiar și CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a recunoscut că ChatGPT este un „produs oribil” și că nu ar trebui să se bazeze pe el „pentru nimic important”. Dar dacă acest ultim sondaj este de urmat, nu contează neapărat pentru liderii de afaceri dacă ChatGPT nu este atât de inteligent sau de fiabil – doar că economiile de costuri merită scăderea calității.

„Ca și în cazul tuturor tehnologiilor noi, utilizarea ChatGPT de către companii va evolua continuu și suntem abia la început”, a spus Haller.

Inteligența artificială începe să joace un rol din ce în ce mai important în viețile noastre, duce la desființarea multor locuri de muncă și, mai repede sau mai târziu, la o serie de reforme radicale. Cel mai bun exemplu al acestor transformări vine de la Chat GPT, o aplicație web a celor de la Open AI bazată pe GPT 4.

De ceva timp, Chat GPT a învățat limba română într-o manieră surprinzător de corectă și de elaborată. Din acest motiv, am făcut mai multe teste legate de abilitatea sa de a prevede ce urmează să se întâmple în piața muncii, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat. Mai mult decât altceva, m-a încântat însă faptul că orice informație îi soliciți este pusă în context, după cum vei vedea în exemplul de mai jos.

”Previziunea cu privire la meseriile care vor dispărea în următorii 10 ani este dificilă, deoarece există multe variabile care pot afecta acest lucru. Cu toate acestea, în general, meseriile care implică sarcini repetitive și rutine pot fi automate, ceea ce ar putea duce la reducerea numărului de locuri de muncă în aceste domenii. În plus, avansul tehnologic și dezvoltarea inteligenței artificiale pot duce la înlocuirea unor meserii care necesită abilități tehnice și de calcul cu mașini și algoritmi. În cele din urmă, schimbările demografice, cum ar fi îmbătrânirea populației și urbanizarea, pot afecta, de asemenea, cererea de anumite servicii și meserii.

Unele meserii care ar putea dispărea în următorii zece ani includ:

  1. Lucrătorii în domeniul producției de masă, cum ar fi operatorii de linie de asamblare, deoarece roboții și alte tehnologii automate pot prelua sarcinile lor.

  2. Angajații din domeniul bancar și financiar, cum ar fi casieri, analiști de credite și agenți de vânzări, deoarece multe operațiuni bancare pot fi gestionate online și prin intermediul aplicațiilor mobile.

  3. Șoferii de camioane și transportatori, deoarece vehiculele autonome devin tot mai populare și pot prelua sarcinile de transport.

  4. Asistenții medicali și îngrijitorii, deoarece roboții și dispozitivele medicale pot prelua anumite sarcini de îngrijire.

  5. Personalul de birou, cum ar fi secretarii și recepționerii, deoarece multe sarcini de birou pot fi gestionate prin intermediul tehnologiei.

  6. Operatori de call-center – cu creșterea asistenței virtuale și a inteligenței artificiale, multe companii își vor automatiza serviciul de asistență pentru clienți, reducând astfel nevoia de operatori de call-center”.

Mai sus, în ghilimele, este redat integral răspunsul oferit de inteligența artificială Chat GPT la întrebarea din subtitlu, fără niciun fel de modificare. Nu a fost adăugată nici măcar o virgulă.