Locul în care prețul locuințelor de lux au explodat. Ce orașe au avut creșteri și de 225% la apartamente
Prețurile locuințelor de lux din Dubai au înregistrat o creștere de aproape 50% în anul încheiat până în iunie, menținându-și prima poziție pentru al optulea trimestru consecutiv, conform unui nou raport realizat de Knight Frank.
Au explodat prețurile locuințelor de lux în mai multe orașe
Potrivit datelor publicate miercuri de firma de consultanță imobiliară, prețurile din Dubai au înregistrat o creștere spectaculoasă de 225% de la minimul atins în timpul trimestrului trei al anului 2020, în perioada de pandemie. Emiratul și-a păstrat poziția de lider în clasament pentru al optulea trimestru consecutiv, scrie CNBC.
Pe locurile doi și trei s-au situat Tokyo, care a înregistrat o creștere anuală de 26,2%, și Manila, care a urcat cu 19,9%.
Alte creșteri semnificative au fost înregistrate în Shanghai, China, cu o creștere de 6,7%, și la Singapore, unde prețurile au crescut cu 4,2%.
„Fluxul de expatriați către Singapore, determinat de sectorul financiar și de servicii profesionale în plină dezvoltare, a avut un impact mai mare asupra pieței închirierilor decât asupra pieței vânzărilor”, observă raportul, menționând că discrepanța se datorează în parte taxării pentru achizițiile făcute de cumpărătorii străini.
De la sfârșitul lunii aprilie, străinii care achiziționează proprietăți rezidențiale în Singapore trebuie să plătească o taxă suplimentară de 60% la achiziționarea, dublu față de 30%, anterior.
Locul în care prețurile locuințelor au scăzut
Prețurile din Hong Kong au înregistrat o scădere de 1,5% în ultimul an ca urmare a creșterii stocului nesoldat din proiectele nou dezvoltate. Într-un efort de a stimula cererea, guvernul din Hong Kong a crescut raportul creditului ipotecar față de valoarea proprietății la 70% pentru proprietățile rezidențiale evaluate la 15 milioane de dolari Hong Kong (1,9 milioane de dolari).
Cu toate acestea, analiștii Knight Frank au declarat că, deși schimbarea este probabil să fie bine primită de cumpărători, capacitatea mișcării de a „stimula semnificativ” creșterea rămâne incertă.
Alte scăderi includ New York, care a înregistrat o scădere de 3,9%, și San Francisco, care a înregistrat o scădere de 11,1%. Frankfurt, Germania, a ocupat ultimul loc în clasament cu o scădere de 15,1%.
În ansamblu, prețurile medii anuale au înregistrat o creștere de 1,5% în cele 46 de piețe cuprinse în Indicele Global al Orașelor Prime Knight Frank.
„Lichiditățile globale ale piețelor imobiliare sunt încă sub presiune din cauza majorării ratelor dobânzilor”, a declarat Liam Bailey, șeful global al cercetării Knight Frank.
Cu toate acestea, el a observat că rezultatele din indice confirmă că prețurile sunt susținute de o cerere puternică, o ofertă slabă ca urmare a perturbărilor în proiectele noi de construcții din perioada pandemiei, precum și de revenirea lucrătorilor în orașe.
„Deoarece incertitudinea privind direcția inflației pare să fi scăzut în ultimele luni, ajustările de preț în multe piețe vor fi probabil mai puțin pronunțate decât se aștepta chiar acum trei luni”, a adăugat Bailey.