02 aug. 2023 | 19:25

Locul din România considerat odinioară ”perla” epocii comuniste. Aici se organizau concursurile de miss, stațiunea Cap Aurora nu renaște din cenușă

ACTUALITATE
Locul din România considerat odinioară ”perla” epocii comuniste. Aici se organizau concursurile de miss, stațiunea Cap Aurora nu renaște din cenușă

Evenimente festive, festivaluri pline de culoare și relaxare în hoteluri de lux: cam așa arăta odinioară o vacanță în sudul litoralului românesc, mai ales în anumite stațiuni.

În acest articol îți vom reaminti despre o regiune care și-a pierdut vizitatorii, dar a păstrat în continuare speranța, cu toate că și aceasta pare aproape stinsă, dar nimic nu este imposibil pe lumea aceasta.

Fotografiile realizate cu jumătate de secol în urmă surprind strălucirea de altădată a stațiunilor Saturn, Jupiter sau Cap Aurora. Aceste imagini, comparate cu realitatea, par dureroase acum.

cap-aurora-concurs-miss-comunism-paragina-3

Cap Aurora – vegetație crescută și paragină

Paragina litoralului românesc

La Cap Aurora par că au murit toate speranțele, la fel ca în multe alte stațiuni de pe litoral. Stațiunea dă senzația că este aproape părăsită și, mai mult de atât, este plină de buruieni și deșeuri. Desigur, există și câteva mici excepții, însă cuvântul de bază, aici, este ”mici”.

Familii întregi se adunau în tabere pentru a se bucura de farmecul unei vacanțe aici, în alți ani sau poate chiar în altă viață.

Hotelurile erau ocupate în mare parte de turiști străini. Aceștia soseau din întreaga Europă, din luna mai până în septembrie, atrași de vestea tratamentelor vindecătoare din stațiunea Saturn, care depășise granițele României. Ceea ce descoperim astăzi reflectă neputința ultimelor trei decenii. Același lucru se aplică pentru multe stațiuni, inclusiv Cap Aurora.

”Nu vine, cine sa vină? Că se sperie. Ştiţi ce mi-au zis nişte turişti? Ce să vin eu aici, eu vin să mă simt bine, nu să văd paragină şi să-mi fie frică să intru”, a declarat o localnică, pentru Observatornews.ro.

cap-aurora-concurs-miss-comunism-paragina-3

Vizitatori din toate colțurile Europei obișnuiau să sosească în partea de sud a litoralului românesc

Odinioară, în stațiuni ca Saturn, Jupiter sau Cap Aurora veneau turiști din Europa. „Am amintiri plăcute că erau fete frumoase. Ceauşescu a adus poloneze, cehoaice, nemţoaice, din toată lumea. Erau concursuri de Miss chiar aici”, a declarat Iancu Dragu.

Doar cine trecea prin şabloanele acelor ani putea spera titlul de Miss Litoral. Sunt imagini vechi de jumătate de secol, păstrate în Arhiva Naţională de Filme. Azi, locul nici nu mai există. A dispărut la fel ca multe alte clădiri simbolice din sudul litoralului.

Cap Aurora se găsește la o distanță de 41 de kilometri spre sud de Constanța și la 5 kilometri spre nord de Mangalia. Acest complex de odihnă se întinde de-a lungul unei arii de aproximativ 1 kilometru în lungime și 250 de metri în lățime, situându-se între malul mării și Pădurea Comorova.

Stațiunea se împarte granița cu Jupiter (în partea de nord) și Venus (în partea de sud). Accesul către stațiune este permis exclusiv pe cale rutieră. Dinspre drumul Constanța-Mangalia, orientarea se schimbă spre est la semnalizarea Jupiter.

Turiștii care aleg să vină pe litoral cu trenul au posibilitatea să coboare în stația Mangalia, de unde există microbuze care circulă spre Cap Aurora/Jupiter.

”În sfarsit a venit timpul Cap Aurora, staţiune în care nu s-a mai investit din regimul comunist, s-a facut zonă de promenadă superbă, lucrările sunt la final, mai trebuie să vină stâlpii de iluminat şi partea de şedere”, a declarat Anca Nedea, fost secretar de stat în Ministerul Turismului și proprietar de hotel în Cap Aurora, pentru sursa menționată anterior.

Plajele sunt în centrul atenției, având potențialul de a se transforma conform viziunii autorităților. În următorul an, se preconizează o amplă reabilitare, ce implică o finanțare consistentă de peste 100 de milioane de euro, majoritatea provenind din fonduri europene.

”Vor veni până la nivelul actual al digurilor, iar digurile vor fi prelungite. Vor fi plaje fantastice, cam cum e in zona 3 papuci din Constanţa”, a mai spus  Anca Nedea, conform sursei citate anterior.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele