30 iun. 2023 | 16:55

Locul din România care sfidează tot ceea ce știai: ce au găsit arheologii aici

ACTUALITATE
Locul din România care sfidează tot ceea ce știai: ce au găsit arheologii aici

Fără niciun dubiu, România este o țară plină de destinații turistice impresionante, care te lasă fără cuvinte și îți taie respirația numai când le vezi.

De la munți și văi, până la peșterile fermecătoare și delta limpede, țara noastră se mândrește cu numeroase locuri remarcabile. În rândul acestora, există unul care se evidențiază ca o bijuterie cu adevărat extraordinară și unică în Europa.

Chiar dacă România adăpostește multe destinații pitorești, multe dintre aceste comori rămân relativ necunoscute publicului larg.

Peștera lui Adam, tărâmul unic în țara noastră

Una dintre aceste comori ascunse este Peștera lui Adam, situată în județul Caraș-Severin, la nord de Băile Herculane, pe malul drept al râului Cerna.

Cunoscută și sub numele de „peștera fierbinte” de către localnici, această atracție unică se caracterizează prin aburii de apă care ies la suprafață, creând un fenomen mai mult decât interesant.

Numită în onoarea descoperitorului său, Nicolae Adam, această oază fermecătoare, aflată în inima României, reușește să fascineze pe oricine ajunge în zonă.

Situată în liniștea județului Caraș-Severin, această peșteră se întinde pe o distanță de 212 metri, oferind un labirint de săli și galerii care invită la explorare.

Cu adevărat fascinantă, Peștera lui Adam reprezintă o bijuterie extraordinară, nu doar în Europa, ci și printre cele mai uimitoare minuni ale lumii.

Acest loc îi cucerește pe vizitatorii săi cu aburii de apă fierbinte care se ridică în mod perpetuu, sfidând limitele sezoniere. Ceea ce face această peșteră și mai specială sunt formațiunile distinctive și fauna exotică care s-au dezvoltat de-a lungul timpului, amintind de biodiversitatea întâlnită doar în pădurile tropicale.

În prezent, Peștera lui Adam rămâne inaccesibilă turiștilor din cauza peisajului său nealterat, fiind accesibilă doar speologilor experimentați. Arheologii au făcut o descoperire semnificativă în adâncurile peșterii, scoțând la iveală peste 80 de specii fosilizate.

Prin cercetări extinse, oamenii de știință au stabilit că aceste rămășițe aparțin Homo sapiens fossilis, o subspecie umană care a trăit în regiune acum aproximativ o sută de mii de ani.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele