17 mart. 2023 | 08:47

Loc de muncă cu 3.000 de euro la care ar trebui să stea oamenii la coadă: de ce nu sunt candidați

ACTUALITATE
Loc de muncă cu 3.000 de euro la care ar trebui să stea oamenii la coadă: de ce nu sunt candidați

Criza forței de muncă este un fenomen foarte problematic în România, dar și în alte state europene, iar cu cât ne apropiem mai mult de sezonul cald, panica patronilor care vor să se îmbogățească pe vară se întețește.

După ce angajații din HoReCa au fost foarte neglijați pe timpul pandemiei și cei mai mulți au fost lăsați să moară de foame încercând să se reprofileze, autoritățile din mai multe țări europene sunt șocate de faptul că există o criză de personal atunci când vorbim de chelneri, barmani și bucătari. În Italia însă, pe lângă meseriile menționate, până salvamarii par să lipsească cu desăvârșire în sezonul estival 2023, conform datelor obținute de Corriere.it. Partea tristă este că, nici pe departe, salariile nu sunt de neglijat.

mii de euro salariu

Salarii de 3000 de euro pe lună, dar nu apar candidații

Stefano Battistoni activează în domeniul serviciilor de salvare de mulți ani, fiind patronul unei firme din Cesenatico. Acolo, salvamarii activează în cooperative și au salarii cuprinse între 1800 și 3000 de euro. Din păcate, efortul de a găsi candidați dornici de această activitate este de cele mai multe ori fără succes. Potrivit Contractului Colectiv Național de Turism din Italia, în cel mai pesimist caz, salariul începe de la 1200 de euro, dar urcă foarte rapid odată cu obținerea certificărilor în domeniu. În plus ore suplimentare sunt din start plătite cu 30% mai mult.

Ca referință, un curs de certificare pentru a deveni salvamar în Italia este de 350 de euro, iar după aceea, programul este unul cât se poate de normal. „Salvamarii noștri lucrează 40 de ore obișnuite cu până la 8 ore suplimentare. Iar ziua de odihnă este o obligație legală”, a explicat Battistoni.

Cel mai ciudat fenomen din acest domeniu este că mulți urmează cursul de salvamar pentru a acumula cunoștințe, fără să fie interesați ulterior să practice meseria. „Din 90 brevete obținute anul trecut în Cesenatico, toate luate de liceeni, doar 14 s-au prezentat apoi pentru sezon”, a adăugat patronul firmei de salvare.

Încercând să găsească o explicație pentru această situație, un lucru este sigur. Problemele cu personalul nu pleacă de la bani „Vă spun că problema nu este salariul pentru că vorbesc cu băieții – subliniază Battistoni – în luna mai trecut unul dintre ei a plecat pentru că nu a vrut să facă curățenie pe plajă, deși primea în jur de 2.000 de euro pe lună. Motivația? Nu a vrut să facă ceva considerat umil”, a concluzionat Stefano Battistoni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele