Lituania îndeamnă țările NATO să încalce „liniile roșii”: „Trimiteți avioane de luptă și rachete Ucrainei”
Țările NATO ar trebui să înceteze să mai traseze linii roșii și să furnizeze Ucrainei toate armele de care are nevoie, insistă președintele lituanian Gitanas Nauseda.
O țară baltică face presiuni către aliații NATO să trimită arme Ucrainei
„Am văzut multe linii roșii care au fost trasate și uneori am chiar impresia că aceste linii roșii nu sunt trasate de noi, țările occidentale, democrațiile, ci că statul terorist Rusia este cel care încearcă să le traseze prin frică și amenințări. Și încearcă să le impună”, a declarat el luni seara la LRT TV.
Nauseda a menționat că o serie de „linii roșii” au fost deja depășite când vine vorba de Ucraina.
„Vorbesc nu numai despre tancuri. Statutul de candidat al Ucrainei la UE a fost cândva un tabu, o linie roșie, de asemenea. Îmi amintesc foarte bine.
Chiar și atunci când, să zicem, a izbucnit războiul, Germania a spus inițial în mod categoric că va trimite doar veste, căști și altele asemenea, dar nu arme. Dar și această linie roșie a fost depășită cu destul de mult timp în urmă”, a declarat președintele.
„Acest Rubicon a fost trecut, așa că sper că această linie roșie – dacă există cu adevărat, și cred că există doar în capul nostru – va fi și ea trecută”, a spus el, referindu-se la solicitarea Kievului de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.
„Pentru că avioanele de luptă și rachetele cu rază lungă de acțiune sunt un ajutor militar esențial, iar în această etapă crucială a războiului, în care punctul de cotitură este pe cale să se întâmple, este vital să acționăm fără întârziere”, a spus Nauseda.
„Așadar, răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră este că aceste linii roșii trebuie depășite”, a adăugat el.
Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele de la aliații NATO, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara invazia Rusiei.
Săptămâna trecută, Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, în timp ce presiunea din partea aliaților occidentali a crescut. Statele Unite au urmat rapid după aceea și au aprobat livrarea de tancuri M1 Abrams de care Kievul are nevoie disperată pentru a-și ajuta eforturile de război.
Acum accentul s-a mutat pe avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA, despre care președintele Joe Biden a spus deja că nu vor fi trimise.
Dar avioanele, spun experții, ar putea schimba dinamica câmpului de luptă în favoarea Ucrainei; cu toate acestea, ele riscă să escaladeze conflictul.
„Teroarea rusă trebuie să piardă peste tot și în toate – atât pe câmpul de luptă, cât și în absența ruinelor din țara noastră – pentru ca noi să putem reconstrui totul și astfel să dovedim că libertatea este mai puternică”, a spus liderul ucrainean.