21 sept. 2023 | 20:07

Lista completă de concursuri și olimpiade școlare eligibile pentru bursa de excelență. Ce burse mai pot primi elevii anul acesta, conform noii Legi a Educației

ACTUALITATE
Lista completă de concursuri și olimpiade școlare eligibile pentru bursa de excelență. Ce burse mai pot primi elevii anul acesta, conform  noii Legi a Educației

Noul an școlar a venit cu o serie de schimbări în ceea ce privește acordarea burselor pentru elevi. Au dispărut bursele de performanță și cele de studiu, însă au apărut bursele de excelență olimpică I, II, care au valori cuprinse între 700 și 3.000 de lei lunar. Vă prezentăm lista cu concursuri și olimpiade școlare eligibile pentru bursă, dar și modificările care s-au făcut inclusiv la bursele de merit. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, în luna septembrie, potrivit Ministerului Educației.

Ce modificări au apărut în cazul burselor. Ce spune metodologia

Noutăți

  • Bursele de merit: se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50;
  • Bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului școlar);
  • Bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional; 
  • Bursele de merit se acordă și pentru premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor școlare, respectiv elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale;
  • Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv pentru elevii cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
  • Bursă pentru mame minore: reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare. Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 lei/lună.
  • Bursa tehnologică: Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile prezentei metodologii, în conformitate cu prioritățile Ministerului Educației, și constă într-un sprijin financiar lunar stabilit conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.
  • Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună.

Ce a dispărut la capitolul burse în noul an școlar

Au dispărut bursele de performanță: În anul școlar 2022-2023, în jur de 10.000 de elevi au beneficiat de bursele de performanță. Cei care primeau bursele de performanță erau elevii care:

  • a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
  • c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
  • d) au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Este bine de știut faptul că aceste burse de performanță au fost, în realitate, înlocuite cu bursele de excelență olimpică I și II.

Au dispărut bursele de studiu: Potrivit noii metodologii, bursa de studiu care se acorda elevilor care obțineau media anuală generală de cel puțin 7,50 a fost eliminată. Mii de elevi se încadaru la această categorie.

Au dispărut bursele de merit pentru clasele primare, iar cele sociale se acordă elevilor din clasa pregătitoare sau clasa a IV-a în anumite condiții, potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor publicată în Monitorul Oficial. Aceste burse erau oferite tot pentru concursuri și olimpiade școlare. 

ORDIN privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor

Câți bani primesc elevii în funcție de bursa obținută

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit: 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore : 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Cine primește burse de excelență. Lista concursurilor și olimpiadelor acreditate de Ministerul Educației

Elevii care primesc bursa de excelență I la gimnaziu și liceu sunt cei care obțin premiile I, II, III și mențiune la:

  • Olimpiadele școlare internaționale;
  • Campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Bursele de excelență se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției!

Elevii care primesc bursa de excelență olimpică II la gimnaziu și liceu sunt cei care au obținut premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

VEZI AICI lista completă cu olimpiade și concursuri școlare pentru care primești bursă!

*Această listă este valabilă pentru anul școlar 2022 – 2023, urmând ca în ianuarie sau februarie 2024, să se afișeze noua listă pentru anul școlar 2023 – 2024.

Potrivit metodologiei, un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, respectiv o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior. Mai mult, bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Lista activităților educative naționale și internaționale care se desfășoară în România în anul 2023,
cofinanțate de Ministerul Educației

Care sunt concursurile pentru care elevii pot primi bursele de excelență sau merit

Pe lângă olimpiadele naționale și internaționale sunt și mai multe concursuri care le pot aduce elevilor de liceu și gimnaziu burse de excelență sau merit.

Listele și calendarele activităților educative interjudețene și regionale (CAER), naționale și internaționale (CAEN), cu finanțare sau nu din partea Ministerului Educației (ME) sunt publicate în general pe site-ul ministerul Educației la începutul anului.

Atenție! Bursele pentru rezultatele de la competițiile școlare și cele sportive se vor acorda, în anul școlar următor obținerii rezultatelor, prevede metodologia de acordare a burselor.

Pe lista activităților educative naționale și internaționale care se desfășoară în România în anul 2023, cofinanțate de Ministerul Educației erau în total 131 de concursuri printre care amintim: Concurs național de proiecte adresat consiliilor elevilor „Parteneriat în educație – prezent și perspective”, Concurs național „Sanitarii pricepuţi” sau Concurs național de karting școlar „Micul pilot”.

În anul 2021 lista activităților educațive naționale și internaționale conținea 54 de competiții. 

Bursele vor fi plătite lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, iar, dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. 

Ce s-a schimbat la bursa de merit – gimnaziu și liceu. Cine primește

Bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50.

Mai mult, bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare.

Totodată, bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional.

De asemenea, bursele de merit se vor acorda și pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, respectiv pentru participarea în loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale;

Ce s-a schimbat la bursa socială. Ce categorii de elevi primesc 

Bursele sociale se acordă elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal în anumite condiții.

Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. Bursele sociale se acordă elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului.

Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.

Se acordă burse sociale și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Cererea, declarația veniturilor și documentele doveditoare (componența familiei, certificat de încadrare în grad de handicap/de la medicul specialist) trebuie depuse la școală în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursele sociale se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate.

Ce este bursa tehnologică și cui se acordă

Anul acesta s-a introdus și bursa tehnologică și înlocuiește bursa profesională. Bursa reprezintă reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învăţământul tehnologic în condiţiile metodologiei-cadru.

Acest tip de bursă se acordă elevilor care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru. Bursele sociale și/sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă.

Acest tip de bursă nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul şcolar următor. De asemenea, se suspendă în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul şcolar precedent.

Ce e bursa pentru mame minore

O noutate în metodologie este bursa acordată mămicilor minore și e de minim 700 de lei.

Bursa susține participarea și reușita școlară a mamelor minore, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii proprii în întreținere. Bursa se acordă pe bază de cerere, însoțită de certificatul de naștere al copilului/copiilor aflați în întreținerea mamei minore. 

Acest tip de bursă se plătește lunar în perioada cursurilor școlare. Fac excepție lunile în care elevii cumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate.