22 mai 2023 | 10:51

Liderii UE, vizită în Coreea de Sud. Von der Leyen și Charles Michael se întâlnesc cu președintele sud-coreean

ULTIMA ORĂ
Liderii UE, vizită în Coreea de Sud. Von der Leyen și Charles Michael se întâlnesc cu președintele sud-coreean

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor vizita luni Seulul pentru un summit cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.

Liderii UE, întâlnire importantă cu liderul Coreei de Sud

Liderii europeni, care tocmai au participat la summitul G7 de la Hiroshima, efectuează prima lor vizită în țara din Asia de Est pentru discuții pe teme precum acordurile comerciale, războiul din Ucraina și programele de armament interzise ale Coreei de Nord.

„Se așteaptă ca UE și Coreea de Sud să își exprime sprijinul comun puternic pentru susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli”, a precizat Consiliul European într-o declarație.

Coreea de Sud, al nouălea cel mai mare exportator de arme din lume, a trimis asistență umanitară în Ucraina și a vândut tancuri și obuziere Poloniei – un aliat cheie pentru Kiev în lupta cu invazia Rusiei.

Cu toate acestea, are o politică de lungă durată de a nu furniza arme în zonele de conflict active.

Președintele sud-coreean, discuție cu Zelenski

Yoon a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja G7 de duminică, după o întâlnire cu soția lui Zelenski, Olena Zelenska, la Seul săptămâna trecută.

În timpul întâlnirii sale cu Zelenski la Hiroshima, Yoon a promis un ajutor non-letal suplimentar Ucrainei, inclusiv echipamente de deminare și ambulanțe, la cererea președintelui ucrainean, potrivit biroului prezidențial al Coreei de Sud.

Biroul lui Yoon a declarat că vizita liderilor europeni va fi o „oportunitate de a consolida cooperarea practică în domeniile economiei, sănătății, științei și tehnologiei și de a aprofunda cooperarea în probleme regionale și globale”.