22 mai 2023 | 08:00

Leul românesc, îngropat de moneda europeană: euro va depăși pragul de 5 lei

ACTUALITATE
Leul românesc, îngropat de moneda europeană: euro va depăși pragul de 5 lei

Leul românesc trece printr-o perioadă foarte dificilă de ceva timp și nu este ajutat nici de împrumuturile masive ale autorităților române din acest an, atât de pe piața externă, cât și internă. Situația este atât de problematică, încât a ajuns să facă subiectul unui avertisment din partea analiștilor Bloomberg.

După ce Banca Națională a României a semnalat că va permite o mai mare flexibilitate a leului, o mișcare ce s-ar putea să limiteze creștere recentă a împrumuturilor în valută, un responsabil politic citat de Bloomberg a atras atenția asupra faptului că leul românesc a slăbit la un minim record.

Leul, în cădere libere

Moneda națională s-a confruntat cu o serie de cinci zile consecutive de devalorizare, cea mai lungă din luna martie și până în prezent. Mai important este însă că, la momentul de față, se confruntă cu un minim istoric în raport cu moneda europeană – 4.9816 lei. Acest ciclu de devalorizare a început în urmă cu aproximativ o săptămână, după ce banca centrală a conferit mai multă flexibilitatea monedei gesionate în mod tradițional îndeaproape.

Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, a insistat pe faptul că leul a scăzut cu aproximativ 1% după comentariile de acum o săptămână ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. “Banca centrală și-a semnalat disconfortul față de tendința anterioară de întărire a leului, permițând ca excesul de lichiditate să persiste pe piață.”, a spus Dascălu. “Vedem că va scădea până la 5,05 pentru un euro până la sfârșitul anului”, a adăugat oficialul citat de Economedia.ro.

În același context, Cristian Popa, membru al consiliului BNR, a ținut să menționeze că românii care apelează la împrumuturi în valută ar trebui să vadă situația din piață ca pe un avertisment, mai ales după ce dobânda cheie din România a fost stabilită la 7%, cea mai mare din ultimul deceniu. “Companiile ar trebui să devină mai conștiente că există riscul valutar și să îl ia în considerare atunci când decid să ia împrumuturi în valută”, a declarat Popa pentru sursa citată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele