Legi ciudate, în materie de muncă, din întreaga lume: Japonezii nu-ți dau voie să fii supraponderal, iar belgienii te lasă să-ți iei concediu un an
În întreaga lume, există o serie de legi în materie de muncă care par ciudate sau neobișnuite pentru noi.
În mod evident, ele reflectă cultura și valorile fiecărei țări, precum și preocupările specifice ale societății.
Legi care par „extraterestre” pentru români
În Japonia, spre exemplu, există o lege care le permite companiilor să măsoare talia angajaților cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani.
Dacă angajații depășesc anumite limite, trebuie să participe la cursuri de slăbire. Această lege are scopul de a reduce riscurile pentru sănătate cauzate de obezitate.
În Luxemburg, orele suplimentare sunt strict reglementate. Ele sunt permise numai cu autorizarea prealabilă a ministerului muncii. Numărul maxim de ore suplimentare pe săptămână este de 48.
În Belgia, angajații au dreptul la o pauză de carieră de un an. În această perioadă, ei pot călători sau se pot ocupa de alte activități și primesc o indemnizație și un loc de muncă garantat la întoarcere.
Vezi și: Ce joburi caută românii: Nivel uriaș de aplicări pentru locuri de muncă
Statul american în care ai voie să vii cu pistolul la muncă, chiar dacă nu ești polițist
În unele state americane, angajații pot fi concediați dacă au cel puțin două popriri pe salarii pentru datorii. În California, este ilegal să aplici acorduri de neconcurențialitate.
În plus, angajatorii trebuie să se asigure că angajații pot avea acces la apă potabilă la locul de muncă. De asemenea, este ilegal ca firmele private să supună angajații la un test poligraf.
În Florida, angajații au voie să aducă arme de foc la serviciu, atâta timp cât le țin în mașină.
În Louisiana, este ilegal să trimiți o pizza surpriză. Pizza surpriză este considerată hărțuire. De asemenea, tot în Louisiana este ilegală discriminarea pe bază de coafură, la locul de muncă.
În Italia, performanța slabă nu poate fi un motiv legal de concediere. Raiul pe Pământ, nu-i așa?
În Australia, angajații au dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru, cum ar fi schimbarea orelor de muncă, lucrul cu fracțiune de normă sau lucrul de acasă.
Vezi și: Cele mai căutate locuri de muncă în România. E record în acest an