09 nov. 2023 | 07:45

Legea pensiilor 2024 vine cu schimbări importante. Ce pensii vor mai rămâne, dispare pensia anticipată fără penalizare

ACTUALITATE
Legea pensiilor 2024 vine cu schimbări importante. Ce pensii vor mai rămâne, dispare pensia anticipată fără penalizare

Legea pensiilor 2024, aflată momentan în stadiu de proiect ce urmează să-și facă simțite efectele de anul viitor, introduce o serie de schimbări importante pentru pensionarii români. Sistemul public de pensii va fi victima a noi reglementări.

În noua lege a pensiilor vor mai exista în România doar patru tipuri de pensii, nu cinci ca în prezent. Cea mai importantă schimbare vizează desființarea pensiei anticipate fără penalizare, rămânând doar cea care se resimte la buzunare. Ca referință, principalul argument din spatele noii legi este introducerea unui mecanism pentru a-l face mai sustenabil financiar.

Citește și: Cât ne costă pensiile din România, majorările din 2024. Calculul făcut de Banca Mondială care ar trebui să te îngrijoreze

Ce pensii mai rămân în România

Conform reglementărilor din proiectul legislativ, va fi vorba de pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Se vă păstra o singură pensie anticipată în locul celor două stabilite prin Legea 263/2010. Astfel, se elimină pensia anticipată fără penalizări.

În ceea ce privește pensia pentru limită de vârstă, aceasta se va solicita la fel ca în prezent, de către persoanele care îndeplinesc în același timp, la momentul pensionării, stagiul minim de cotizare și vârsta standard de pensionare. Este important însă că vârsta standard de pensionare la femei se va modifica în anii ce urmează, iar din 2035 va deveni egală cu cea la bărbați, 65 de ani.

Citește și: Mesajul dimineții de la BNR despre Pilonul II de pensii, fondurile de pensii private. Când a început totul, conform lui Isărescu

Ce se întâmplă cu pensia anticipată

Noua pensie anticipată introdusă în legea aflată în dezbatere va putea fi obținută “cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 (poate fi descărcată de la finalul articolului – n. red.), precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5”, potrivit proiectului de lege.

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare după cum urmează:

pensie anticipată penalizare

La fel ca în prezent, odată cu îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată pentru limită de vârstă se schimbă, dispare automat diminuarea din tabelul de mai sus. În cazul dobândirii unor stagii de cotizare suplimentare în perioada de anticipare, se va recalcula.

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și a căror capacitate de muncă a fost afectată de:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
  • altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.

Pensia de urmaș se va acorda la fel ca acum copiilor și soțului supraviețuitor dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. În plus, soţul supravieţuitor va avea dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele