Legătura dintre culturism și demență: Remediul descoperit de oamenii de știință
Oamenii de știință continuă să caute indicii cu privire la modul în care demența poate fi prevenită și vindecată, așadar au descoperit că suplimentul pentru culturism beta-hidroxi beta-metilbutirat (sau HMB, pe scurt) poate ajuta.
Cercetătorii de la Universitatea Rush și de la Institutul de Cercetare Simmaron din SUA au descoperit că suplimentul pentru dezvoltarea mușchilor a ajutat la menținerea sănătoasă a anumitor porțiuni ale creierului care implică procesele de învățare și memorie. Ce-i drept, experimentul a fost făcut pe șoareci.
Cum ar putea veni în ajutor acest supliment
Acumularea plăcii în creier este tipică persoanelor care suferă de Alzheimer. Deși nu este încă sigur ce cauzează boala, aceste plăci sunt considerate a fi cheia eșecului neuronilor.
Chiar dacă acest studiu a implicat șoareci, echipa speră că HMB ar putea fi reutilizat pentru a lupta împotriva afecțiunilor cum ar fi Alzheimer, spre exemplu, la oameni. Vestea bună este că HMB este deja considerat sigur, astfel că nu implică alte riscuri.
„Aceasta poate fi una dintre cele mai sigure și mai ușoare abordări pentru a opri progresia bolii și a proteja memoria la pacienții cu boala Alzheimer”, a declarat neurologul Kalipada Pahan de la Universitatea Rush.
O analiză amănunțită a arătat că suplimentul HMB interacționează cu receptorul alfa activat de proliferatorul peroxizomului (PPARα), un receptor din creier care ajută la metabolizarea acizilor grași, de unde și succesul în construirea mușchilor.
Studiile anterioare au identificat importanța unei familii de proteine cunoscute drept factori neurotrofici în menținerea funcționării corecte a neuronilor. Nivelurile acestor proteine sunt mai scăzute la persoanele cu Alzheimer, dar HMB părea să rezolve problemele.
„Studiul nostru a constatat că, după consumul oral, HMB intră în creier pentru a crește aceste proteine benefice, a restabili conexiunile neuronale și a îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare la șoarecii cu patologie asemănătoare bolii Alzheimer”, a mai declarat Pahan, în contextul dat.